Caracterizate de lipsa unui...
Investiția se ridică la circa 800.000 euro și a fost realizată printr-un acord tripartit de către Fundația Romanian Angel Appeal, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, autoritățile locale, cu susținerea Ministerului Sănătății și Institutul „Marius Nasta", prin intermediul Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.
Spitalul se apropie de vârsta de 100 de ani de la înființarea sa de către Charles Laugier, zona fiind cea mai ozonificată din regiune, datorită pădurilor de stejar din vecinătate.
„După ce a cercetat toate pădurile din regiune, Laugier a ales acest loc ca fiind cel mai potrivit pentru tratarea tuberculozei. Poate unii dintre noi au crezut că această boală a dispărut și că nu se mai întâmplă lucruri extraordinare în această zonă. Și pentru noi a fost o surpriză să aflăm că, în continuare, tuberculoza există, că sunt oameni bolnavi și e vorba neapărat de oameni de condiție modestă - sunt internați și oameni care au avut funcții importante, arhitecți, profesori și au ajuns în această situație în care trebuie să fie tratați, având și ei dreptul lor la viață", a spus președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, citat de Agerpres.
Proiectul de la Leamna este de importanță națională, acest stabiliment putând de acum trata bolnavii multidrog rezistenți, iar în următorii 3 ani, Consiliul Județean intenționează să investească și mai mult pentru modernizarea spitalului.
„Prin acest proiect s-au investit circa 800.000 euro și vom vedea cum vom proceda cu dotările necesare. În felul acesta credem că este instituția cea mai puternică din această regiune și una dintre cele mai bune din țară. În etapa următoare, CJ Dolj va face aici mai multe investiții decât a făcut până acum, pentru că această clădire nu mai face față nevoilor, motiv pentru care începând cu acest buget vom aloca peste 3 milioane de euro atât pentru reabilitarea vechii clădiri, cât și pentru construirea unei aripi noi a spitalului după toate normele", a mai spus președintele CJ Dolj.
Noua secție de la Leamna va avea rolul de izolare și tratare corect a pacienților cu recidivă în TB, care au la dispoziție condiții de cazare mult mai bune decât până acum pentru a fi atrași să stea izolați și să își continue tratamentul, care este lung și costisitor.
În România, în anul 2016, se înregistrau peste 500 de cazuri noi de TB MDR/XDR și erau doar două centre în care pacienții erau diagnosticați, internați și tratați: unul la București, în cadrul Institutului „Marius Nasta" și altul la Bisericani în județul Neamț.
În Dolj, tuberculoza este o problemă de sănătate, fiind înregistrat pentru indicele de evidență valoarea 0,08 % în anul 2017. "Incidența a fost de 78,8 la o sută de mii, în scădere cu 0,6 la o sută de mii față de anul precedent, valoare care situează Doljul pe locul 5 pe țară. Incidența la copii de 0-14 ani a înregistrat valoarea 17,7 la o sută de mii (în scădere față de anul precedent cu 11,9 la o sută de mii)", se spune în Raportul stării de sănătate a comunității din județul Dolj pe anul 2017, publicat în decembrie 2018 de către Direcția de Sănătate Publică Dolj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...