Scoaterea nervului dintelui, tratamentul endodontic, ce trebuie să știi. Medic: Absolut necesară în cazuri de infecții severe

scoaterea nervului dintelui - FOTO: Freepick
Scoaterea nervului dintelui este o procedură care se realizează în cazul unor infecții grave. 

Scoaterea nervului dintelui reprezintă, de fapt, tratamentul endodontic. Tratamentul endodontic reprezintă o serie de proceduri create pentru a elimina ţesutul inflamat sau infectat, pentru a dezinfecta tot spaţiul endodontic (spaţiu ce adăposteşte acest ţesut inflamat/infectat şi pereţii ce au venit în contact cu acesta) şi pentru a obtura (cât mai etanş) canalele radiculare, astfel încât bacteriile şi microorganismele să nu mai aibă spaţiu unde să se dezvolte.

Medicul stomatolog Remus Grecea explică pe pagina sa de Facebook cum se realizează tratamentul.

”Scoaterea nervului unui dinte este o procedură necesară pentru a trata dinții afectați. Tratamentul endodontic, cunoscut și ca ”tratament de canal” sau „scoaterea nervului”, este una dintre cele mai populare intervenții stomatologice, absolut necesară salvării dinților în cazuri de infecții severe ale pulpei dentare.

Un tratament endodontic reprezintă, de fapt, o succesiune de proceduri terapeutice cu scopul de a elimina complet infecția de la nivelul pulpei dentare, de a curăța și decontamina zona și de a obtura (umple) canalele radiculare, pentru a proteja dintele de microbi sau alte microorganisme”, arată medicul.

Vezi și: 

Tratament în funcție de complexitate

Un tratament endodontic se poate realiza în una sau mai multe ședințe, în funcție de complexitatea cazului.

Care sunt etapele tratamentului endodontic

- Îndepărtarea pulpei dentare infectate din camera pulpară și canalele radiculare;

- Curățarea și dezinfecția camerei pulpare și a canalelor radiculare;

- Obturația de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic, mai explică dr. Remus Grecea, medic stomatolog.

Vezi și: Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc

Când e cazul să vă prezentați la medic

Medicul stomatolog arată care sunt simptomele care trebuie să ne trimită la medicul stomatolog

- Apariția bruscă și din senin a durerii;

- Sensibilitate prelungită la cald sau rece;

- Modificarea culorii dintelui;

- Sensibilitatea și modificarea formei gingiei din vecinătatea/dreptul dintelui;

- Apariția unei fistule (punguță) la nivelul gingiei din care curge puroi;

- Mobilitatea anormală a unui dinte, durere la mușcătură etc.

Vezi și: Cistita, cauze și tratament. Medic: Femeile fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotic

Parodontoza, boala cronică provocată inclusiv de stres. Semnele la care să fim atenți. Medic: Cauza principală este igiena orală precară

Parodontoza este o afecțiune numită și boală gingivală, este o infecție gingivală gravă care dăunează țesutului moale. Parodontoza poate distruge osul care susține dinții. Parodontita poate determina slăbirea dinților sau poate duce la pierderea dinților.

Medicul stomatolog Brîndușa Poenar a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt simptomele și ce semne trebuie să ne trimită la stomatolog.

”Parodontoza este boala paradontală este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar.  Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții. Cauza principală a parodontozei o reprezintă igiena orală precară”, a explicat pentru DC Medical, medicul stomatolog Brîndușa Poenar.

Stresul poate contribui la apariția parodontozei

Parodontita este comună, dar poate fi prevenită în mare măsură. De obicei, este rezultatul unei igiene orale precare.

Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea de controale stomatologice regulate vă pot îmbunătăți considerabil șansele de tratament de succes pentru parodontită și vă pot reduce, de asemenea, șansele de a o dezvolta.

Medicul stomatolog arată care sunt principalii factori care duc la apariția parodontozei, fiind vorba despre: 

- Alimentația

- Fumatul

- Stresul cronic

- Dereglările hormonale

- Scrâșnitul dinților

- Anumite medicamente

Citește mai departe AICI

Durerile dentare, cauzate de sinusuri. Care sunt simptomele. Medic: Mare atenție unde vă duceţi să vă trataţi

Durerile dentare pot fi cauzate de o serie de factori. Există cazuri când și sinusurile pot duce la astfel de dureri.

Medicul stomatolog Ana Cichirea susține că odată cu venirea sezonului de vară durerile dentare din cauze sinusale pot fi mai frecvente.

”Începe sezonul durerilor dentare de cauză sinusală. Sunt persoane care au dinții superiori din zona posterioară (premolari-molari) în raport foarte apropiat cu sinusurile maxilare și o inflamație a acestor sinusuri pot cauza dureri ale dinților din această zonă, dureri asemănătoare cu patologia spațiului endodontic”, arată medicul Ana Cichirea.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel