Schizofrenia, legată de consumul de canabis. Numărul cazurilor este în creștere. STUDIU

Tinerii consumă cel mai frecvent marijuana
Proporția cazurilor de schizofrenie legate de utilizarea problematică de canabis a crescut în ultimii 25 de ani, potrivit unui nou studiu realizat în Danemarca.

În 1995, 2% din diagnosticele de schizofrenie din Danemarca erau asociate cu tulburarea de consum de canabis. În 2000, a crescut la aproximativ 4%. Din 2010, această cifră a crescut la 8%, a constatat un nou studiu publicat în jurnalul medical JAMA Psychiatry (link direct studiu).

„Cred că este extrem de important să folosim atât studiul nostru, cât și alte studii, pentru a evidenția și a sublinia faptul că consumul de canabis nu este inofensiv”, a declarat Carsten Hjorthøj, profesor asociat la Centrul de Cercetare pentru Sănătate Mentală din Copenhaga și autor al studiului.

„Din păcate, există dovezi care sugerează că, din ce în ce mai mult, canabisul este considerat ca fiind o substanță oarecum inofensivă. Acest lucru este regretabil, deoarece vedem legături cu schizofrenia, funcția cognitivă mai slabă, tulburările de consum de substanțe etc.", a scris Hjorthøj.

Cercetările anterioare au sugerat că riscul de schizofrenie este crescut pentru persoanele care consumă canabis, iar asociația este determinată în special de consumul intens de droguri. Mai mulți cercetători au emis o ipoteză conform căreia consumul de canabis poate fi o „cauză componentă”, care interacționează cu alți factori de risc, pentru a provoca afecțiunea.

„Desigur, descoperirile noastre vor trebui să fie reproduse în altă parte înainte de a putea trage concluzii ferme", a continuat Hjorthøj. „Dar sunt destul de încrezător că vom vedea modele similare în locurile în care utilizarea problematică a canabisului a crescut sau în care a crescut potența canabisului, deoarece multe studii sugerează că soiul cu potență ridicată este probabil motorul asocierii cu schizofrenia".

În întreaga lume, zeci de milioane de oameni consumă canabis. Este legal pentru uz recreativ în 19 state americane și în Canada. În alte state este de asemenea aprobat ca tratament pentru unele afecțiuni medicale.

Noul studiu s-a bazat pe date din registrul național de sănătate al Danemarcei și a inclus toate persoanele din această țară născute înainte de 31 decembrie 2000, care aveau 16 ani sau mai mult, între 1 ianuarie 1972 și 31 decembrie 2016.

Descoperirile ar putea explica „creșterea generală a incidenței schizofreniei care a fost observată în ultimii ani” și aduce noi dovezi că este posibil ca „asocierea observată de mult timp între canabis și schizofrenie să fie probabil parțial de natură cauzală”, se spune în studiu.

Schizofrenia este o tulburare mentală cronică, severă și invalidantă, care afectează modul în care o persoană crede, simte și se comportă. Simptomele sale pot include halucinații, iluzii, tulburări de gândire și persoanele afectare pierd contacul cu realitatea. La nivel mondial, schizofrenia afectează 20 de milioane de oameni. Nu există niciun tratament care să o vindece, ci doar tratamente (medicamente și terapie) care ajută la controlul ei, la gestionarea simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel