Schimbarea orei de vară, riscuri pentru sănătate. Printre acestea se numără perturbarea somnului

schimbarea orei de vara. FOTO: Freepik
Schimbarea orei de vară, în luna martie, are efecte importante asupra stării de sănătate. De ce trebuie să profităm de soarele de dimineață.

Schimbarea orei de vară poate avea un impact major asupra sănătății, chiar dacă cei mai mulți dintre noi reușesc să își ajusteze ceasul biologic.

De altfel, au fost discuții avansate, atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA, cu privire la eliminarea acestor schimbări care sunt menite să economisească lumina naturală.

Potrivit lui Beth Ann Malow, profesor de neurologie și pediatrie, Universitatea Vanderbilt, două treimi dintre americani și-ar dori eliminarea completă a acestei treceri de la ora de iarnă la cea de vară și invers, ca urmare a efectelor neplăcute pe are le creează aceste mutări, notează Science Alert.

Vezi și: Marea greșeală a părinților care transformă copilul într-un depresiv. Leca: Te vei umple de tristețe. Nu o să găsești niciodată!

Cercetătorii au descoperit că trecerea la ora de vară, în fiecare martie, în unele țări în a doua sâmbătă spre duminică din lună, în altele în ultima, este legată de efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv o creștere a atacurilor de cord și a lipsei de somn la adolescenți. De asemenea, aceștia susțin că revenirea la ora de iarnă nu are același impact precum schimbarea din martie.

”Am studiat avantajele și dezavantajele acestor ritualuri bianuale timp de mai bine de cinci ani, în calitate de profesor de neurologie și pediatrie și director al diviziei de somn a Centrului Medical al Universității Vanderbilt.

A devenit clar pentru mine și pentru mulți dintre colegii mei că trecerea la ora de vară în fiecare primăvară afectează sănătatea imediat după schimbarea ceasului și, de asemenea, pentru cele aproape opt luni în care americanii rămân la ora de vară.

Cu toate acestea, cele două schimbări de oră - oricât de zguduitoare ar fi - nu sunt egale.

Ora standard se apropie cel mai mult de lumina naturală, cu Soarele direct deasupra capului la prânz sau aproape de acesta”, afirmă Beth Ann Malow.

De asemenea, susține neurologul, diferența dintre cele două schimbări este dată de impactul pe care îl are lumina naturală, în special la primele ore ale dimineții, asupra sănătății, prin stabilirea ritmurilor naturale ale organismului.

”Ea ne trezește și ne îmbunătățește vigilența. De asemenea, lumina de dimineață îmbunătățește starea de spirit - cutii de lumină care simulează lumina naturală sunt prescrise pentru utilizare dimineața pentru tratarea tulburărilor afective sezoniere”, mai spune neurologul.

Soarele de dimineață este benefic și pentru aportul de vitamina D, necesar pentru sănătatea oaselor și sistemul imunitar, dar și pentru calitatea somnului sau în prevenirea bolilor cronice, precum diabetul sau artrita reumatoidă, notează Sleep Advisor.

Vezi și: Ce se întâmplă când bei băuturi fără zahar. Cum influențează glicemia și senzația de foame

Schimbarea orei de vară, schimbarea orei de culcare la adolescenți

Pe de altă parte, mai spune neurologul, expunerea mai târzie la soare, așa cum se întâmplă vara, chiar dacă ne place să ne bucurăm de un apus de soare, poate avea impact asupra eliberării melatoninei, hormonul care favorizează somnolența, lucru care astfel interferează cu somnul și ne face să dormim și mai puțin.

”Deoarece pubertatea determină, de asemenea, ca melatonina să fie eliberată mai târziu în timpul nopții, ceea ce înseamnă că adolescenții au o întârziere a semnalului natural care îi ajută să adoarmă, adolescenții sunt deosebit de predispuși la probleme de somn cauzate de lumina prelungită de seară.

Această schimbare a melatoninei în timpul pubertății durează până la vârsta de 20 de ani”, a mai spus neurologul.

De altfel, oamenii de știință consideră că problemele care apar în urma schimbării orei poate să fie rezultatul unei combinații între privarea de somn cronică,  dar și a ”nealinierii circadiene”, lucru ce duce la o perturbare în privința sincronizării rutinei zilnice, de la serviciu sau școală, care se bazează pe o anumită oră.

Schimbarea orei, soluții pentru a evita efectele neplăcute

Iată câteva modalități simple de a face mai ușoară această trecere la ora de vară:

- setați alarma să vă trezească cu jumătate de oră mai devreme decât de obicei duminica. Acest lucru vă va ajuta să vă dați mai ușor din pat în dimineața zilei de luni și să nu resimțiți pierderea unei ore de somn așa de profund.

De altfel, specialiștii în somn recomandă să aveți aceeași oră de culcare și de trezire, indiferent că vorbim de zilele de muncă sau cele de la final de săptămână.

- dimineața, primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să mâncați un mic dejun sănătos. Alimentele vă fac corpul să înțeleagă că a început ziua.

- faceți o plimbare, chiar și scurtă, în duminica de după schimbarea orei. Lumina, și mai ales lumina soarelui, ajută la ajustarea ceasului intern al corpului.

Vezi și: Nucile de Brazilia, benefice pentru creier. Au rol antioxidant și antiinflamator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel