Alimentația în sezonul rece poate fi...
Scaunul gras, denumit medical steatoreea, poate fi cauzat de dietă, sau poate fi un semn de malabsorbție, așa cum se observă în fibroza chistică sau în unele boli pancreatice. Semnele scaunul gras includ scaunul cu miros urât mirositor, gras, uleios, mucos sau spumos și este mai voluminos decât de obicei.
În scaunul normal (materiile fecale), există un amestec de apă și nutrienți neabsorbiți, inclusiv fibre, proteine, grăsimi și săruri. De asemenea, există și alte deșeuri, cum ar fi mucusul, bacteriile și celulele moarte, care sunt excretate ca parte a materiilor fecale. Atunci când există prea multă grăsime în scaun se numește steatorree, sau scaun gras.
Prea multă grăsime în scaun poate fi cauzată de consumul a prea multe alimente grase sau unsuroase sau poate fi un semn de maldigestie sau malabsorbție. Aceasta se întâmplă atunci când organismul dumneavoastră nu digeră sau nu absoarbe corect substanțele nutritive sau nu produce compușii necesari pentru a digera eficient alimentele pe care le consumați.
Simptomele scaunului gras includ:
- Scaune cu miros urât mirositor
- Scaune care plutesc
- Scaune mucoase, spumoase
- Diaree sau scaune libere care sunt mai voluminoase decât în mod normal
- Scaune uleioase sau scaune acoperite de o peliculă grasă
- Scaune palide sau de culoare deschisă
- Dureri abdominale sau crampe
- Balonare abdominală
- Indigestie sau arsuri la stomac
- Flatulență (gaze), potrivit Very Well Health.
Vezi și: Ucigașul tăcut cu simptome ignorate. Netratat duce la complicații grave
Steatoreea cronică sau severă poate fi asociată cu alte simptome de malabsorbție. Acestea includ:
- Malnutriție
- Deshidratare
- Pierderea în greutate
- Întârzierea creșterii la copii
- Slăbiciune și durere musculară
- Oboseală cronică
- Oase slabe sau osteoporoză
- Erupții cutanate uscate și solzoase
Uneori, după ce mâncați mese foarte bogate în grăsimi sau fibre greu de digerat, puteți avea scaune grase sau steatorree. Exemple de alimente care pot provoca steatorreea sunt nucile întregi, peștele bogat în grăsimi, grăsimile naturale (de exemplu, uleiul de jojoba și uleiul de pește), grăsimile artificiale și alcoolul în exces.
Această apariție ocazională nu este, de obicei, ceva care să vă îngrijoreze. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu prea multă grăsime în scaune în mod regulat, poate fi un semn de ceva mai grav.
Steatoreea poate apărea dacă sistemul dumneavoastră digestiv nu este capabil să descompună eficient grăsimile din alimentele pe care le consumați. De asemenea, este posibil ca organismul dumneavoastră să nu fie capabil să absoarbă în mod corespunzător unii dintre nutrienții din alimentele pe care le consumați, inclusiv grăsimile.
Vezi și: Când sughițul devine o urgență medicală. Cele două simptome care trebuie să te trimită la medic. Poate fi vorba de un AVC
Unele cauze ale steatoreei includ:
- Fibroza chistică (o afecțiune ereditară care duce la acumularea de mucus în tractul digestiv și plămâni și blochează secreția de enzime digestive)
- Bolile pancreatice
- Afecțiuni hepatice sau biliare
- Boala celiacă (o boală autoimună în care glutenul declanșează o reacție)
- Boala sau îndepărtarea vezicii biliare
- Boala Crohn (o boală inflamatorie intestinală)
- Infecții ale tractului digestiv
- Leziuni ale intestinelor
- Operație de bypass gastric
- Intoleranță la lactoză (incapacitatea de a descompune lactoza, zahărul din lapte)
Absorbția grăsimilor necesită trei componente, inclusiv acizii biliari, enzimele digestive, cum ar fi enzimele pancreatice și ale intestinului subțire, și funcția normală de absorbție a unui intestin subțire sănătos.
Vezi și: Ochii, zona feței ignorată pe perioada verii. Cum faci riduri din cauza soarelui
Pentru a trata steatoreea, trebuie mai întâi să identificați cauza care stă la baza acesteia. În funcție de cauza de bază, opțiunile de tratament pot varia. Colaborarea cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru a diagnostica corect cauza steatorreei și a oricărei maldigestii sau malabsorbții asociate este cea mai bună atunci când căutați tratament.
Cazurile ușoare sau acute de steatorree pot fi tratate la domiciliu. Acest lucru include:
- Odihna
- Menținerea hidratării
- Evitarea meselor și gustărilor foarte bogate în grăsimi
- Evitarea meselor și gustărilor foarte bogate în fibre
- Medicamente antidiareice fără prescripție medicală
- Medicamente fără prescripție medicală pentru indigestie
- Renunțarea sau reducerea fumatului
- Limitarea sau evitarea alcoolului
Dacă steatoreea dvs. este asociată cu o afecțiune medicală care se tratează cu ajutorul dietei, schimbarea a ceea ce consumați vă poate ajuta. De exemplu, evitați alimentele și băuturile cu lactoză dacă aveți intoleranță la lactoză. Dacă sunteți diagnosticat cu boala celiacă, evitarea tuturor alimentelor și băuturilor care conțin gluten este importantă pentru a ajuta la diminuarea simptomelor.
Uneori, este necesară o combinație de modificări ale dietei, împreună cu medicamente și suplimente nutritive, pentru a trata afecțiunile care cauzează steatoree.
Pentru a diagnostica steatoreea, medicul dumneavoastră vă va întreba de obicei despre simptome, vă va examina istoricul medical și ar putea solicita un test pentru a verifica conținutul de grăsime din scaun.
Pentru un test de scaun, scaunul este colectat pe o perioadă de 72 de ore în timp ce consumați o dietă care conține o anumită cantitate de grăsimi pe zi, de obicei 100 de grame zilnic. Excreția a 7 grame de grăsime sau mai puțin pe o perioadă de 24 de ore este considerată normală atunci când se consumă 100 de grame de grăsime. În cazul în care cantitatea de grăsime din scaun este mare (mai mult de 7 grame), aceasta sugerează că organismul nu absoarbe grăsimile și poate fi diagnosticată steatoreea.
Dacă medicul dumneavoastră diagnostichează steatoreea, cel mai probabil veți avea nevoie de teste suplimentare pentru a identifica cauza de bază.
Medicul dumneavoastră ar putea comanda teste și proceduri suplimentare pentru a căuta semne de malabsorbție asociate cu steatoreea. În unele cazuri, pot fi comandate și alte teste pentru a lua imagini ale unor organe precum pancreasul.
Cazurile acute ușoare până la moderate de steatoree pot fi neplăcute, dar de obicei pot fi tratate în siguranță la domiciliu. Dacă, totuși, alte simptome asociate cu steatorreea duc la complicații mai grave, contactați medicul dumneavoastră. Acestea includ:
- Deshidratare
- Pierdere neintenționată în greutate
- Întârzierea creșterii la copii
- Slăbiciune musculară și dureri musculare
- Oboseală cronică sau epuizare
- Febră
- Vânătăi ușoare sau vânătăi care durează mult timp pentru a se vindeca
- Erupții cutanate uscate și solzoase
Steatoreea severă sau cronică necesită atenția furnizorului dumneavoastră de asistență medicală, deoarece poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente mai grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...