Scandalul „dermatologul vedetelor”. Prof dr farm Dumitru Lupuleasa, lucrurile pe care un farmacist NU are voie să le facă

Prof dr farm Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România. Foto: Print screen Digi24
EXCLUSIV
Noi informații în scandalul în care este implicată farmacista din Ploiești, supranumită de presa mondenă „dermatologul vedetelor”.  Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof univ dr farm Dumitru Lupuleasa a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, ce are voie și ce nu are voie un farmacist să le facă și să le indice pacientelor. 

Noi informații în scandalul declanșat de zeci de fete care susțin că s-au trezit peste noapte cu grave probleme de acnee după ce au folosit anumite produse cosmetice, promovate de vedete precum Bianca Drăgușanu și Dorian Popa.  Fetele susțin că farmacista I.M. din Ploiești, patroană a brandului promovat de vedete, le dădea diagnostic pe bază de  selfie-uri făcute cu telefonul și trimise pe Instagram sau Whatsapp și le spunea clientelor sale care-i atrăgeau atenția că produsele pe care le cumpără diferă de la lot la lot că „la mica inspirație” schimbă formulele respectivelor produse cosmetice. Mai mult, susțin că ea le indica ce medicamente să ia, unele dintre ele fiind fiind cu prescripție medicală.

Ce produse poate de fapt să facă un farmacist

Dar președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof univ dr farm Dumitru Lupuleasa a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, că un farmacist nu are voie să facă așa ceva. 

„Nu cunosc îndeaproape cazul, dar în conformitate cu exercitarea profesiei, farmacistul poate să prepare în receptură, în laboratorul pe care-l are în farmacia respectivă, o serie întreagă de preparate, fie că este vorba de medicamente, fie că este vorba de produse dermato-cosmetice. Dar aceste preparate se realizează pe baza unor formule care sunt bine stabilite, sunt trecute fie în niște formulare, fie în farmacopeei, ediții în vigoare sau ediții anterioare, dar în orice caz nu se prepară chiar orice și în orice condiții. Este foarte adevărat, făcând o paranteză, că în ultima perioadă asistăm la o invazie de preparate așa-numite naturiste, pe care le găsim în piețe, în benzinării, făcute de nu se știe cine, și cu aprobări sau fără niciun fel de aprobări. Produsele respective, dacă se realizează în farmacie, ele trebuiesc trecute într-un registru, cu fiecare lot care se fabrică, cu buletinele de analiză ale substanțelor respective, cu respectarea tuturor reglementărilor care sunt trecute în farmacopee. Nimeni nu poate, dacă este farmacist, să prescrie tratamente medicale. Să fim foarte bine înțeleși! Dacă respectivul farmacist are pe lângă pregătirea de bază, adică Facultatea de Farmacie, un masterat în domeniul cosmeticii, cosmetologiei, sigur că poate să facă anumite tratamente simple, dar nu tratamente medicamentoase. Astfel încât, revenind, atunci când este vorba de o serie de preparate care conțin substanțe cu rol terapeutic, ele trebuie să fie realizate după formule care au dovedit că într-adevăr produsul respectiv are acțiune. Eu știu, de la a ameliora un ten care este prea uscat sau un ten care este gras. Dar nu, nu, și încă o dată nu medicamente! Deci, nici într-un caz nu facem un diagnostic după o poză și nu prescriem eu știu formule care să aibă corticoizi sau care să aibă alte substanțe active. Acest lucru nu este permis”, subliniază profesorul. 

Formulele nu se modifică cu alimente, la mica inspirație

Președintele Colegiului Farmaciștilor subliniază răspicat și că farmacistul nu poate modifica, la mica inspirație, aceste produse cosmetice pe care le produse. Nici vorbă să pună șampanie și nici alte substanțe decât cele din formula pe care a notificat-o și pentru care trebuie să aibă și buletină de analiză fizico-chimică și microbiologică de la laboratoare acreditate de către Ministerul Sănătății în acest sens. 

„Nu! La mica inspirație nu se poate schimba nicio formulă! Orice modificare la o formulă poate fi făcută cu condiția ca după ce am stabilit ce componente am adăugat în plus, să am o expertiză cât de cât care să vină din aplicarea produsului respectiv, de dorit ar fi întâi pe niște animale de laborator, să văd dacă nu cumva se declanșează o reacție alergică sau altceva, dar nicidecum să amestec produse alimentare cu produse cosmetice, cu ziceați dumneavoastră de șampanie sau de altceva. Este absolut interzis. (..) Nici într-un caz nu se modifică formulele la mica inspirație. Este exclus acest lucru. (...) Orice adaugi este un nou produs.Trebuie făcute analize, astfel încât când faci notificarea pentru produsul respectiv să arăți anumiți parametri că sunt îndepliniți de acesta. (...) E o variantă nouă care trebuie validată”, punctează prof dr farm Dumitru Lupuleasa. 

Orice modificare înseamnă refacerea buletineor de analiză

Practic, dacă se fac cantități mari, care se vând în mai multe puncte de desfacere, aceste produse trebuie notificate la Ministerul Sănătății. Producătorul / farmacistul depune un dosar care conține buletinele de analiză pentru fiecare produs în parte, iar dac schimbă componența vreunuia, depune alt dosar, arată farmacistul. 

„Să nu amestecăm lucrurile. Dacă este vorba de o producție industrială, adică eu fac și distribui la încă 100 de farmacii, atunci trebuie să am aceste notificări făcute. Dacă formula este realizată de mine, am expertiză asupra ei și o distribui doar prin farmacia mea, nu trebuie făcute aceste notificări. Dar aceste produse trebuie înregistrate lot de lot. Adică ce cantitate am preparat, la ce dată, cu ce valabilitate și evident dacă am o reclamație, în sensul în care cineva dezvoltă o reacție alergică sau altceva și vine la mine, eu trebuie să fiu foarte atent și să stopez lotul respectiv, pentru că înseamnă ceva nu este în ordine”, arată profesorul universitar.

Astfel de lucruri trebuie mai bine controlate

Acest caz i se pare ciudat din toate  punctele de vedere, pentru că un farmacist are limite în ceea ce privește tratamentele pe care le poate recomanda și, mai mult, ce indicații poate da pacientelor care-i trec pragul.  

„Este ciudat acest caz. Eu cred că ar trebui o mai mare supraveghere a acestor produse realizate și de alții, nu numai de farmaciști, și care sunt distribuite fără niciun control. E păcat, pentru că se pot rezolva lucruri frumoase. Ne putem rezolva să avem un ten frumos, o frumusețe, putem face mici corecții, dar toate se fac cu măsură și respectând anumite formule, anumite lucruri care trebuiesc obligatoriu îndeplinite. Și nu trebuie să ne dăm altceva decât suntem. Dacă sunt farmacist cu competență în cosmetologie, da, pot să aplic niște tratamente, dar nu mă pot substitui unui medic dermatolog pentru că înțeleg că lucrurile au fost tratate așa, exhaustiv, ceea ce nu e în ordine. (...) Chiar dacă ai competență în cosmetologie, lucruri care sunt în niște limite nu sunt în competența aceasta și e păcat. E păcat că cei care au pățit aceste lucruri au venit destul de târziu să aducă la cunoștință. Pentru că aceste lucruri trebuie stopate de la bun început. Altfel, ele merg ca un bulgăre de zăpadă la vale și e păcat că se extind asupra celor care respectă regulile, lucrează așa cum trebuie”, a mai arătat prof univ dr farm Dumitru Lupuleasa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel