Scandalul bebelușilor infectați cu stafilococ: Maternitate închisă de DSP, explicațiile conducerii

DSP București a cerut ca toate saloanele și sălile de operație de la Giulești să fie dezinfectate temeinic.
Directia de Sănătate Publică București a impus Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” să sisteze internarile începând de astăzi până ce este înlăturat pericolul infecțiilor nosocomiale. Conducerea Maternității Giulești, care recunoaște în sfârșit că 9 asistente și 2 medici au fost găsiți purtători de stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA), spune însă că nu poate face așa ceva. Vorbim de o maternitate unde se nasc anual în jur de 3.500 de copilași și sunt realizate peste 4.900 de intervenții. 

După ce 12 copilași care s-au născut la Maternitatea Giulești și au fost apoi internați la Spitalul Grigore Alexandrescu s-a dovedit că sunt infectați cu stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA), Direcția de Sănătate Publică București și-a trimis inspectorii în control la „Panait Sîrbu". Aseară, deși inițial nu dispusese o astfel de măsură, DSPMB a anunțat că „având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești privind cazurile de infecții nosocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA".

Practic, „începând cu data de 30.11.2018 (astăzi, n.r.) se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe măsura ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. IÎntreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare, inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie, în vederea instituirii tratamentului adecvat".

Măsuri exagerate sau imposibil de aplicat, susține conducerea

În replică, însă, conducerea Maternității susține că măsurile sunt exagerate, ba chiar unele ar fi ilegale. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Doru Pană, a recunoscut că după data de 6 noiembrie  9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu" au fost depistați cu stafilococ auriu MRSA, dar suține că aceştia sunt purtători sănătoși.

Când am fost anunţaţi de Direcţia de Sănătate Publică că au fost cazuri, s-au recoltat probe imediat, şi undeva la mijlocul lunii noiembrie au ieşit analizele, şi aceia fost înştiinţaţi să îşi ia tratament, chiar dacă ei sunt sănătoşi, chiar dacă tratamentul undeva este degeaba", susține dr. Pană. El a explicat că oprirea internărilor nu se face așa, din condei, ci că trebuie să ai „nişte probe clare că s-a întâmplat pe secţia respectivă".

Noi toţi suspectăm că pe Secţia de neonatologie a fost transmiterea, dar atâta timp cât nu avem nişte probe clare aşteptăm raportul Direcţiei de Sănătate. Nu poţi nici să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi nici să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative şi legale, şi atunci practic ai o perioadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare. Nu poţi să faci decât să speri, să aştepţi şi să te rogi", a continuat Doru Pană.

Săptămâna viitoare, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu" erau programate 80 de intervenții chirurgicale a căror desfășurare este incertă.

Medicul lasă să se înțeleagă și că infecția cu stafilococ auriu MRSA n-ar fi ceva senzațional. „Acest risc există permanent. Dar în principiu s-au luat măsuri (...) (Personalul medical, n.r.) se spală de trei ori ca să pună mâna pe copil o dată. (...) S-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată, nu o dată ci de mai multe ori. Ulterior, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică s-au creat nişte protocoale în aşa fel încât să se limiteze o eventuală infectare a altor copilaşi", susțin purtătorul de cuvânt de la Giulești.

Dr. Pană s-a plâns că legea din România ar fi împotriva medicilor, pe care nu-i apără contra proceselor intentate de părinți. Și că, din cauza proceselor, medicii trebuie să se plimbe aiurea între tot felul de instituții ca să dea explicații.

Părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da personalul tot timpul în judecată, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. În România legea nu apără personalul medical. Personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medical, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută astfel încât pacientul să te poată da în judecată peste tot (...) Ei trebuie să o facă când au dovezi clare".

Explicațiile sale despre cum a acționat conducerea Maternității Giulești, în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel