Scala Bristol, semnul că intestinul tău suferă. Aspectul și consistența scaunului, factori care indică funcționarea sistemului tău digestiv - FOTO

Scala Bristol - Foto: Freepik @anthonymujica @nomadsoul1
Cum îi poți descrie medicului situația scaunului tău, fără să duci o probă de scaun. Ce este scala Bristol a scaunului.

Sănătatea digestivă este esențială pentru bunăstarea noastră generală, iar observarea caracteristicilor scaunului poate oferi indicii importante despre starea sistemului nostru digestiv.

Scala Bristol a scaunului este una dintre modalitățile cele mai utilizate pentru clasificarea aspectului scaunului.

Această scală oferă o modalitate simplă, dar eficientă de evaluare a consistenței și a formei scaunului, facilitând comunicarea între pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății.

Ca un foarte scurt istoric, Scala Bristol a fost dezvoltată de Dr. Ken Heaton și colegii săi de la Universitatea din Bristol, în anii 1990 și a avut ca scop principal să ofere un instrument simplu și standardizat pentru clasificarea aspectului scaunului uman în diverse categorii, în funcție de consistență și formă.

Vezi și: Cel mai nociv mic dejun. Medic: Nu l-aș mânca niciodată

Ei bine, Scala Bristol cuprinde șapte categorii principale, fiecare corespunzând unui anumit aspect al scaunului.

Foto: Freepik @fongbeerredhot

Tipul 1: scaun separat în bucăți solide și dure sau în bobițe tari. Acest scaun indică constipație severă și poate fi asociat cu dificultăți în defecare.

Tipul 2: scaun în formă de cârnați, cu suprafața netedă, formă alungită, cu cocoloașe. Acest scaun indică tot constipație, dar este mai ușor de eliminat decât tipul 1. 

Tipul 3: Scaun cu aspect de cârnat crăpat, adică formă alungită, cu crăpături la suprafață. Acest scaun este considerat ideal și indică o sănătate digestivă bună.

Tipul 4: Scaun cu aspect de cârnați neted și moale. Și acesta este considerat un scaun normal.

Tipul 5: Scaun în formă de bile sau pastă cu margini clare. Aceste scaune sunt considerate normale, dar pot indica un tranzit intestinal accelerat. În plus, marchează lipsa fibrelor din alimentație.

Tipul 6: Scaun moale, fără forme clare, cu margini lărgite sau bucăți moi cu margini zdrențuite. Acesta poate indica diaree sau inflamație.

Tipul 7: Scaun lichid, fără forme clare, fără elemente solite. Acesta este asociat cu diaree acută și poate indica o absorbție deficitară de apă sau inflamație intestinală sau chiar infecție bacteriană.

Vezi AICI cum arată fiecare tip de scaun

Ce trebuie să știi despre scala Bristol?

Scala Bristol a scaunului oferă o modalitate simplă și eficientă de evaluare a sănătății digestive. Prin observarea și clasificarea aspectului scaunului conform acestei scale, putem detecta rapid modificări ale tranzitului intestinal și putem identifica posibile probleme digestive, cum ar fi constipația sau diareea.

Utilizarea regulată a acesti scale Bristol contribuie la menținerea unei sănătăți digestive optime, la prevenirea complicațiilor și la ajustarea unui regim alimentar sănătos.

Vezi și: Cum să arăți mai tânără. Prof. dr. Ioan Lascăr: Dăm înapoi cu niște ani, chiar un deceniu sau doi. Estompăm ridurile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel