Sarcina și predispoziția la boli. Medic: Demască unele vulnerabilități

sarcina si predispozitia la boli. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
”Sarcina funcționează ca un test de efort, ca un test de stres pentru a arăta la ce este predispusă femeia”, susține medicul Panaitescu. 

Sarcina poate veni la ”pachet” cu o serie de afecțiuni, precum diabetul gestațional, hipertensiunea, probleme cu tiroida, și chiar dacă ele nu sunt dorite de nicio femeie, aceste afecțiuni au și o parte bună, putând fi considerate ca ”test de stres” pentru a arăta la ce este predispusă femeia în timpul vieții, mai ales în contextul în care cele mai multe dispar după naștere. 

”Se recomandă ca toate femeile gravide să beneficieze de un test de screening pentru diabetul gestațional între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Acest test este pozitiv la una din 6 gravide din populația României și testul ne spune că sarcina este complicată de diabet și predispune la măsuri imediate de ajustare a dietei și monitorizarea glicemiilor, dar ne mai spune și că acea femeie este predispusă de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață”, a declarat conf. dr. Anca Panaitescu, medic primar obstretică-ginecologie, în emisiunea ”Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi 24. 

De asemenea, mai susține medicul, corectarea glicemiilor în timpul sarcinii ajută să se ajungă la termen cu sarcina și ca fătul să se dezvolte bine și nașterea să decurgă normal. Mai mult, ”după sarcină ne dă posibilitatea să oferim intervenții pentru a preveni apariția diabetului de tip 2 și se știe că la populația adultă de femei din România, incidența este destul de crescută. Practic, diabetul de sarcină prefigurează diabetul de tip 2 de mai târziu și în acest fel, sarcina funcționează ca un test de efort, ca un test de stres pentru a arăta la ce este predispusă femeia”, a mai spus medicul, explicând acest fenomen. 

Potrivit medicului, în sarcină, toate organele și sistemele sunt suprasolicitate, de creșterea fătului, în special în ultimele două trimestre, când acestea își cresc activitatea pentru a acoperi necesarul crescut dezvoltării adecvate fetale. ”Și dacă există vulnerabilitatea unui organ sau sistem, nu manifestă clinic înainte de sarcină, pentru că în sarcină organul respectiv este suprasolicitat și această vulnerabilitate este demascată. Și practic, sarcina demască unele vulnerabilități ale organelor și sistemelor și după sarcină, când efortul a trecut, organismul revine la normal. Însă într-o sarcină ulterioară patologia se repetă și, pe măsură ce trece timpul și organele îmbătrânesc patologia se manifestă din plin”, a mai spus medicul. 

Hipertensiunea și afecțiunile tiroidei

Același lucru se întâmplă cu afecțiunile hipertensive, mai ales cu cele care apar în trimestrele 2 și 3. ”Este vorba de preeclampsie, o complicație legată de apariția pentru prima dată a tensiunii arteriale crescute în timpul unei sarcini. femeile care dezvoltă preeclampsie și afecțiuni hipertensive în sarcină sunt cele care vor dezvolta mai frecvent și mai repede, după o naștere, complicații cardio-vasculare și atunci avem posibilitatea ca noi, medicii ginecologi și medicii de familie și cardiologi, să recomandăm măsuri profilactice pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple”, a mai spus medicul. 

Totodată, medicul susține că la populația din România afecțiunile tiroidiene sunt frecvente, motiv pentru care se recomandă screening pentru aceste afecțiuni în primul trimestru de sarcină, subliniind că în mod frecvent ele apar și după sarcină, deși acest lucru este mai puțin cunoscut. ”Tiroidita postpartum este destul de frecventă și prefigurează probleme de tiroidă mai târziu. Astfel că, pentru persoanele care au în istoricul familial aceste afecțiuni sau care au fost diagnosticate în primul trimestru de sarcină, este necesar să beneficieze de o reevaluare și în primele 6 săptămâni până la primele 6 luni de la naștere pentru a stabili că funcția tiroidiană este normală”, a mai spus medicul Anca Panaitescu.   

Vezi și: Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel