Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Sarcina și menopauza sunt cele mai mari puncte de cotitură în viața unei femei. Atât sarcina cât și menopauza sunt etape în viața unei femei care au efect asupra întregului organism și a existenței lor.
Menopauza și sarcina sunt etape firești în viața fiecărei femei, însă provocările pe care le aduc ”la pachet” pot să fie destul de mari, mai ales dacă luăm în calcul câteva aspecte care țin de schimbările hormonale, cu impact atât asupra dispoziției, cât și a siluetei.
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a vorbit în cadrul emisiunii Pastila de Sănătate, moderată de Georgiana Ioniță Toader, la DC MEDICAL și Spectacola, despre cum trebuie gestionate aceste perioade.
”Partea de slăbire este partea ușoară a procesului. Slăbirea este cel mai ușor lucru din Univers. Este suficient să nu mănânci atât de mult sau să mănânci mai puțin. Din punct de vedere metabolic, ecuația slăbirii este extrem de simplă. Câtă vreme ești în deficit caloric sistematic, slăbești.
Problema pe care oamenii o au este fie că nu reușesc să aibă o constanță a acestor comportamente, să fie sistematic organizați cu alimentația sau slăbesc și nu pot menține comportamentele care au dus la această slăbire și nu reușesc să se mențină. Revenim la povestea cu minimul de efort. Vor apărea momentele în care ne vom pierde motivația, se vor îmbolnăvi cei dragi, apar sarcină, menopauză, două momente fundamental distructive în evoluția unei femei.
În sarcină și în menopauză procentul de grăsime corporal se poate dubla în decursul unui an de zile. Iei o femeie la 50 de kg, își gestionează prost sarcina, cu un an de zile mai târziu, poate avea 80 – 90 de kg. Am avut cliente care s-au îngrășat 62 de kg în sarcină”, a explicat Cori Grămescu, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Nutriționistul a explicat când devin kilogramele în plus o problemă de sănătate. Mai mult, așa cum arată toate ghidurile de sănătate, kilogramele în plus aduc probleme metabolice grave.
”Orice câștig în greutate care se întâmplă într-un termen scurt, mai mult de jumătate de kg pe lună vine cu un risc crescut de probleme legate de metabolism. Kilogramele în plus nu se pun din senin. Ele se întâmplă prin modificarea statusului metabolic. Crește rezistența la insulină, crește inflamația în corp, crește nivelul colesterolului și începem să ne îngrășăm. Este un dezechilibru sistematic.
Dacă clientele mele au luat 6-7 kg în plus în sub un an de zile, le trimit la un control medical. De cele mai multe ori vedem o rezistență la insulină, probleme cu colesterolul și perimetrul taliei de peste 85 de cm la femei, avem deja sindromul metabolic.
Vezi și: Unghiile încarnate, de la dureri la infecții. Greșeala pe care o comiți când îți faci pedichiura
Este o linie foarte scurtă de la acest sindrom metabolic către boală cardiovasculară, prediabet, diabet în cazurile grave și toate comorbiditățile conexe acestor afecțiuni cronice. Cât încă sunt modificări gestionabile prin nutriție se poate lucra. Se poate lucra la limită chiar și la un prediabet.
Când începem să luăm în greutate, avem 5-8-10 ani de dezechilibre sistematice până când începe să se instaleze diabetul. În intervalul acesta, oamenii sunt nepăsători”, a mai spus Cori Grămescu la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Mindfulness, considerat o soluție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...