Sarcină, consumul de opiacee și metamfetamina în creștere la gravide

Metamfetamina și consumul de opiacee au crescut în rândul gravidelor, punând în pericol sanatatea copiilor și mamei, informează un nou studiu. Dependența femeilor însărcinate a crescut dramatic în SUA, afectând în mod disproporționat femeile care trăiesc în America de Vest. Problema este că accesul la tratamentul dependenței și ingrijirea prenatală este limitat.

,,Utilizarea ambelor substanțe reprezintă agravarea crizelor de sănătate publică. Deși eforturile guvernului de a reduce consumul de metamfetamina au fost eficiente în trecut, utilizarea acestui drog a crescut din nou. Unele date sugerează că oprirea consumului de amfetamine în timpul sarcinii poate îmbunătăți rezultatele. Dar, în calitate de clinicieni, avem nevoie de orientări clare cu privire la modul de a promova cel mai bine în rândul gravidelor încetarea de-a utiliza amfetamina", a declarat dr. Lindsay Admon, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Michigan, Ann Arbor, cercetător.

Potrivit acesteia, medicii au nevoie de modalități de a ghida pacienții către serviciile de tratament, în special în zonele rurale în care serviciile de obstetrică și de tratare a dependenței pot fi mai greu accesibile.

Ce riscă gravidele care se droghează

Pentru studiu, Admon și colegii săi au colectat date de la 47 de milioane de nașteri din spitalele din SUA de peste 12 ani. Ei au descoperit că numărul nașterilor la femeile dependente de amfetamină, mai ales de metamfetamină, s-a dublat din 2008 până în 2015, de la 1,2 la 1000 de nașteri până la 2,4 la 1000 de nașteri. În plus, consumul de opiacee a crescut mai mult de patru ori de la 1,5 la 1000 de nașteri între 2004 și 2005 la 6,5 la 1000 în perioada 2014-2015.

Folosirea amfetaminei în timpul sarcinii crește șansele de aproape de două ori ca mamele să moară sau să aibă complicații medicale grave comparativ cu femeile care utilizează opiacee, au constatat cercetătorii. De asemenea, riscul de naștere prematură, preeclampsie sau eclampsie, insuficiență cardiacă sau atac de cord și necesitatea unei transfuzii de sânge au fost mai mari la mamele care utilizează amfetamină, în comparație cu cele care utilizează opiacee, potrivit studiului.

Care sunt pericolele pentru bebelușii mamelor dependente de droguri

Principalul risc pentru sugarii născuți din mamele dependente este sindromul de abstinență neonatală. Practic, bebelusii sunt născuți dependenți de drogul pe care mama îl folosea și ei trec prin sevraj, la fel ca un adult, atunci când nu mai ia droguri.
Simptome cum ar fi: tremor, probleme de respirație, diaree sau arsuri, febră și transpirație pot dura până la șase luni. Adesea, acești copii trebuie să fie internați în unități de terapie intensivă pentru o perioadă lungă de timp.

Între 2014 și 2015, consumul de amfetamine a provocat complicații de naștere la aproximativ 1% din totalul nașterilor (11 la 1000 de nașteri), fiind mai mare decât numărul de complicații în rândul femeilor care utilizează opioide în majoritatea zonelor.

Consumul de opiacee în timpul sarcinii a fost cel mai mare în zonele rurale din nord-est, provocând complicații la aproape 3% din toate nașterile (29 la 1000 de nașteri).

Cercetătorii au descoperit că femeile albe, sărace au fost cel mai probabil să folosească amfetamina și opioidele.
În plus față de utilizarea amfetaminei și a opioidelor, multe dintre aceste femei folosesc de asemenea și marijuana și tutun, susțin oamenii de știință americani.

Potrivit Medicine Net.com, femeile dependente nu pot spune medicilor despre consumul lor de droguri de teama consecințelor juridice.
Studiul mai oferă date care subliniază lipsa de resurse privind tratamentul dependenței la femeile de vârstă fertilă, confirmând că există o problemă nerecunoscută cu amfetaminele. Conform acestora criza de opiacee este acum cuplată cu o criză a amfetaminei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel