Șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer. Achimaș Cadariu: Trebuie să ai resursa umană bine pregătită dar și infrastructura

sansele de supravietuire - FOTO: Freepick
Șansele de supraviețurile ale pacienților oncologici depind și de infrastructura medicală.

Șansele de supraviețuire ale pacienților care suferă de diferite tipuri de cancer sunt dependente atât de momentul în care este descoperită boala, cât și de infrastructura medicală.

Fostul ministrul al Sănătății, deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a atras atenția, cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului, asupra oportunităților de finanțare pe care le au institutele oncologice din țară și care ar putea crește calitatea actului medical și implicit șansele de supraviețuire ale pacienților oncologici.

“Trebuie să ai resursa umană bine pregătită dar și infrastructura. Mi-aș aduce aminte, când institutul a fost evaluat drept cea mai bună instituție de sănătate din România și a primit și acel premiu, s-a subliniat mixul între finanțările de la buget și cele din proiecte. Cred că lumea e deschisă, putem accesa proiecte.

E Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, dar să nu uităm Planul European de Cancer, cu finanțări generoase. Deci cred că se deschid premisele ca multe institute de oncologie să poată beneficia de dotări.

Trebuie doar să scriem proiecte și să avem resursa umană bine pregătită”, a subliniat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, chirurg la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, în cadrul unui comunicat de presă.

Vezi și: Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Noi generații de specialiști

La Institutul Oncologic din Cluj-Napoca o prioritate o reprezintă și pregătirea viitorilor specialiști. Aici au avut loc mai multe evenimente dedicate Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului. Unul dintre acestea, workshopul “Diagnostic și tratament în cancerul de col uterin”, unde medicii rezidenți și studenții au urmărit prezentările profesorilor și au adresa întrebări.

Profesorul Achimaș a vorbit despre tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin.

”Un tânăr care a absolvit Facultatea de Medicină și a intrat în rezidențiat are toate premisele să devină un medic bun. De acolo e datoria noastră să îl formăm.

Desigur, medic bun devii cu multă muncă, zi de zi, cu consecvență, pregătire, seriozitate. Sigur, poate ar trebui să fie și un sistem de valori la nivel național, să pună medicul pe poziția corectă în raport cu societatea și cu pacienții”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

Vezi și: Cauza BANALĂ a cancerului. Leon Dănăilă, secretul de a învinge orice boală: S-a dovedit, putere ENORMĂ. Și preoții au influență...

Fiecare zi contează în lupta cu cancerul

Lupta cu cancerul este una contracronometru. Cu cât acesta este depistat mai repede cu atât cresc șansele de supraviețurile ale pacienților.

“În fiecare zi pentru noi este o săptămână de luptă împotriva cancerului și cred că Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj este o instituție de referință în acest moment în țară, singura acreditată la nivel european.

E foarte bine să marcăm această săptămână, fiindcă de fapt ne gândim la supraviețuitorii de cancer, la cei care ne-au fost, ne sunt și din păcate ne vor fi pacienți cu această afecțiune.

Ce putem să facem noi în plus? Nimic altceva decât să ne facem treaba, nimic altceva decât să îi educăm pe medicii tineri pentru a putea să facă față cât mai binecomunicării cu pacienții dar și în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.

Să le arătăm româncelor și românilor ce poate să facă o instituție de top din România, să conștientizăm ce înseamnă această boală, să vedem cum facem să o evităm când este evitabilă”, a declarat profesorul Achimaș-Cadariu, care este și coordonator al Planului Național de Combatere a Cancerului. 

Vezi și: Teama de întuneric sau NICTOFOBIA. Cum se tratează

Prevenția, cheia pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, Președintele Grupului pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României a vorbit despre cheia în prevenirea și tratarea cancerului de col uterin.

"Primele rezultate cu siguranță nu vor fi vizibile prin profilaxie, așa cum se așteaptă lumea. Asta o spun cu toată responsabilitatea. Pentru ca screeningul să își arate roadele trebuie să treacă decade.

Vedem modul în care incidența și mai ales mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut în țările nordice, care au început screeningul într-o altă epocă, cu așa numitul examen Babeș Papanicolau, nu exista vaccinare, dar scăderea s-a petrecut lent, în cinci decade.

Deci cine își imaginează că asta e o modalitate prin care o să vedem peste noapte minuni, se înșală și nu știe despre ceea ce vorbește.

Am învățat acești termeni frumoși în ultima vreme, screening, profilaxie, sunt foarte utili, trebuie să recunoaștem acest lucru, dar chiar și în țările care își doresc să facă mult lucrurile nu stau atât de grozav.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel