Sănătos? Poți fi la un pas de un atac de cord și să nu realizezi

Exerciții fizice
Ești sănătos și convins că totul e OK? Chiar dacă sunteți o persoană sănătoasă și fără simptome de boală de inimă sau a vaselor de sânge, dar aveți capacitatea cardiorespiratorie scăzută, asta ar putea fi un semn de alarmă pentru probleme viitoare, potrivit unui studiu publicat astăzi în The European Heart Journal. Ideea e că trebuie să faceți exerciții ca să vă creșteți respectiva capacitate, iar dacă o faceți deja, nu trebuie să vă lăsați pe tânjeală. 

Capacitatea cardiorespiratorie se referă la capacitatea circulației sanguine și a sistemelor respiratorii de a furniza oxigen adecvat mușchilor în timpul activității fizice susținute. Principala măsură a acestuia este VO2max - rata maximă a consumului de oxigen în timpul exercițiilor fizice, care crește cu intensitatea.

Pentru 4.527 bărbați și femei, toți sănătoși și fără istoric sau antecedente de boli cardiovasculare ori pulmonare, cancer ori tensiune arterială crescută, a fost evaluată capacitatea cardiorespiratorie (tradus ad-literam din engleză ar însemna fitness cardiorespirator), atunci când s-au alăturat unui studiu de sănătate bazat pe populație, în Norvegia (studiul HUNT3 ), între anii 2006-2008.

Cum le-a fost măsurată capacitatea cardiorespiratorie

Purtând o mască de față și un monitor de ritm cardiac, subiecții s-au „încălzit" timp de zece minute pe o bandă de alergare, înainte de a începe să alerge din ce în ce mai repede. Aportul de oxigen a fost măsurat pentru a stabili VO2max. Cercetătorii au adunat, de asemenea, informații despre consumul de tutun, consumul de alcool, istoricul familial al bolilor cardiovasculare, activitatea fizică zilnică, greutatea, circumferința taliei și înalțimea, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

După o perioadă medie de urmărire de aproape nouă ani, cercetătorii au descoperit că o mai mare capacitate cardiorespiratorie a fost legată de un risc mult scăzut de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord. Numai 147 de participanți (3,3%) au fost diagnosticați cu boli de inimă, au decedat sau au necesitat intervenții pentru deblocarea arterele înfundate în această perioadă.

Am găsit o legătură puternică între un fitness (capacitatea cardiorespiratorie, n.r.) mai mare și risc redus de un eveniment coronarian în timpul celor nouă ani de urmărire într-un eșantion foarte sănătos de adulți", a spus dr. Bjarne Nes, un cercetător de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU).

De fapt, participanții care au fost în în grupul cu cea mai mare de capacitate cardiorespiratorie au avut riscul reduc la aproape jumătate față de cei cu cel mai scăzut nivel de capacitate", arată acesta într-un material dat publicității de Societatea Europeană de Cardiologie.

Chiar dacă ești sănătos, nu trebuie să te lași pe tânjeală

Studiul în cauză a fost publicat astăzi în The European Heart Journal, care este revista de specialitate a Societății Europene de Cardiologie.

Cercetătorii au descoperit că, atât la bărbați, cât și la femei, riscul de probleme cardiovasculare a scăzut cu 15% pentru fiecare unitate suplimentară de măsurare a capacității cardiorespiratorii - echivalente metabolice (MET). MET măsoară oxigenul necesar pentru energia utilizată în activitatea fizică, cu un MET ca fiind cantitatea necesară în cazul în care o persoană stă liniștită (3,5 ml de oxigen per kg de greutate corporală pe minut), în timp ce efortul ridicat, cum ar fi alergarea, ar folosi aproximativ opt MET.

Acest lucru indică faptul că o mai mare capacitate cardiorespiratorie protejează împotriva atât a bolilor cronice și acute de inimă, dar și a problemelor vaselor de sânge", a spus dr. Nes. „Chiar și o mică creștere a capacității ar putea avea un impact mare asupra sănătății".

Principalul autor al studiului, dr. Jon Magne Letnes, care este medic și cercetător în Grupul de Cercetare a Exercițiilor Cardiace la NTNU, a declarat: „Rezultatele noastre ar trebui să încurajeze folosirea exercițiilor fizice ca medicație preventivă. Câteva luni de exerciții regulate pot fi o modalitate eficientă de reducere a riscului cardiovascular".

Într-un editorial de însoțire, profesorul Sanjay Sharma, de la Universitatea St. George din Londra (Marea Britanie), care este director medical al Maratonului de la Londra și președinte al grupului de experți în cardiologie pentru Asociația de fotbal engleză, și Dr Aneil Malhotra, scriu: „Acest studiu adaugă literaturii actuale demonstrând un beneficiu similar într-o populație aparent sănătoasă, cu un beneficiu incremental, care continuă dincolo de 12 MET și sugerează ca nu există niciun prag superior pentru efectele cardioprotective ale exercițiilor fizice. Chiar dacă numărul de subiecți analizați este lăudabil, există mai multe puncte de remarcat."

Cea mai bună și mai ieftină prevenție pentru boli cardiovasculare

Cei doi specialiști care au făcut recenzia studiului subliniază faptul că există o tendință inevitabilă, dar inerentă, a selecției participanților care au fost motivați să participe și probabil au fost mai conștienți de măsurile de stil de viață pentru a evita bolile cardiovasculare. De asemenea, că participanții au fost aleși să fie tineri și sănătoși, ceea ce explică numărul redus de evenimente cardiovascualare în perioada de urmărire.

Ei concluzionează: „Într-o epocă în care prevenția primară joacă un rol din ce în ce mai important în societate, acest studiu ajută la evidențierea faptului că îmbunătățirea CRF (fitness cardiorespirator, n.r.) este un factor esențial în reducerea riscului cardiovascular și a mortalității. CRF trebuie încorporat în practica clinică și în modelele de risc cardiovasculat. Toți indivizii ar trebui să fie încurajați să facă exerciții fizice la nivelul minim recomandat de orientările europene pentru prevenirea bolilor, deși observațiile lui Letnes, ale colegilor săi și ale altora sugerează că nivelurile substanțial mai mari de activități fizice și capacitatea cardiorespiratorie oferă un avantaj prognostic suplimentar. Pentru cei care sunt compromiși din cauza comorbidităților sau a stării funcționale, există dovezi copleșitoare că orice activitate fizică este mai bună decât niciuna".

Studiul poate fi găsi integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel