Această metodă simplă ne ajută să...
Cercetările efectuate de American Gut Project (AGP) au arătat că sănătatea microbiomul intestinal poate fi îmbunătățită prin consumul de fructe și legume, cât mai variate.
Potrivit unui studiu publicat de AGP, condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego California, participanții care au mâncat mai mult de 30 de tipuri diferite de vegetale într-o săptămână au avut un microbiom mai diversificat decât cei care au mâncat 10 sau mai puține fructe și legume.
Cercetătorii au colectat aceste date de la peste 11.000 de participanți, în principal din Statele Unite și din Regatul Unit, precum și din alte 42 de țări.
Participanții au trimis peste 15.000 de mostre de scaun pentru a evalua bacteriile din intestin. Din evaluarea lor, cercetătorii au constatat că, indiferent de tipul de dietă pe care o urmează cineva, consumul a peste 30 de tipuri diferite de plante într-o săptămână creează un microbiom intestinal divers.
Un intestin sănătos este legat de beneficiile pentru sănătatea organismului într-o serie de moduri care capătă tot mai multă atenție în ultima vreme, notează The Healthy.
Microbiomul intestinal nu este doar o parte din organism, ci o comunitate de bacterii bune situate în principal în intestinul subțire și gros.
Harvard Health afirmă că microbiomul este considerat a fi un organ de susținere, datorită numeroaselor moduri în care contribuie la funcționarea și sănătatea organismului.
Cele mai frecvente tipuri de microbi din intestin sunt cele simbiotice (care aduc beneficii organismului) și cele patogene (care favorizează apariția bolilor).
În timp ce un intestin sănătos ar avea un echilibru între cei doi, anumiți factori, cum ar fi bolile infecțioase, dietele sărace sau utilizarea îndelungată a antibioticelor, pot provoca disbioză - un dezechilibru al microbiotei care face organismul susceptibil la boli.
Cercetări recente au legat chiar sănătatea intestinală de sănătatea mintală și au găsit legături între sănătatea intestinală precară și depresie.
Depresia, mai frecventă la cei cu probleme intestinale. Cele două merg ”mână în mână”
Microbiomul este important pentru descompunerea carbohidraților complecși și a fibrelor alimentare, transformându-i în acizi grași cu lanț scurt. Aceștia din urmă sunt esențiali pentru funcția musculară, dar și pentru prevenirea unor boli cronice. De altfel, un număr mai mare din acești acizi aduce benefici în controlul glicemiei din sânge, prin reducerea rezistenței la insulină.
Majoritatea vegetalelor sunt considerate surse importante de fibre.
Vezi și: Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului
Chiar dacă nu toată lumea este prietenă cu fructele și legumele, iar consumul a 30 de tipuri diferite de vegetale într-o săptămână ar putea părea descurajant, faptul că ele aduc atâtea beneficii sănătății ar trebui să ne schimbe obiceiurile alimentare.
Mai mult, alimentele pe bază de plante nu se rezumă doar la fructe și legume, ci și la cereale integrale, iar combinarea acestora în diferite rețete poate să fie nu doar o provocare, ci și o soluție.
Iată câteva de combinații:
- Amestecați o salată cu diferite tipuri de frunze verzi, legume tăiate, proteine vegetale precum năutul sau fasolea neagră și adăugați un strop de ulei de măsline.
- Începeți dimineața cu un bol de fulgi de ovăz cu diferite tipuri de semințe, nuci și fructe.
- Amestecă un smoothie cu laptele tău preferat pe bază de plante, legume congelate (cum ar fi spanacul) și fructe, unt de nuci și chiar o pudră de proteine vegetale.
- Prăjiți o cină mare la tavă cu o varietate de legume și la alegere o proteină slabă sau carne vegetală.
Și, deoarece mesele vegane sunt preparate doar cu plante, alegerea de a ”deveni vegan” pentru câteva mese în timpul săptămânii poate fi o modalitate ușoară de a introduce mai multe în dieta dvs.
Vezi și: Legumele de sezon, prietenele sănătății. Hâncu: Cresc absorbția licopenului de 4 ori
Durerea cronică, persistentă sau pe termen lung este durerea care durează mai mult de 3 luni. Durerea cronică reprezintă o problemă importantă la nivel global, specialiștii estimând că, în toată lumea, o persoană din cinci este afectată de durere cronică moderată sau severă.
Potrivit Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, durerea cronică este clasificată în durere cronică primară și durere cronică secundară altor afecțiuni și include următoarele grupe de condiții medicale:
- durere cronică primară
- durere cronică asociată cancerului
- durere cronică posttraumatică sau post intervenție chirurgicală
- durere cronică neuropatică
- durere cronică de cap secundară
- durere cronică secundară viscerală
- durere cronică secundară musculoscheletală.
Principalele afecțiuni care determină durere cronică:
- artritele și problemele articulare
- durerile de spate asociate unei patologii cervicale, toracale sau lombare
- rupturi musculare, întinderi musculare
- entorse
- traumatisme repetitive
- fracturi
- fibromialgia
- leziuni ale nervilor.
Severitatea durerii cronice poate duce la alte probleme, cum ar fi interferența cu activitățile zilnice și chiar probleme de somn. La rândul lor, toate aceste lucruri pot provoca și mai multă durere, intrându-se astfel într-un cerc vicios.
Și cum una dintre soluțiile pentru reducerea inflamației și combaterea durerii cronice stă în alimentație, experții în nutriție vin cu sfaturi în acest sens. Pe lângă dieta echilibrată, exercițiile fizice și un somn odihnitor pot face minuni.
Care sunt cele patru obiceiuri alimentare sănătoase
Adăugați mai multe grăsimi sănătoase în dietă. Când vine vorba de a mânca mai multe grăsimi sănătoase, deși toate sunt importante, nutriționistul Sydney Green pune în topul său acizii grași Omega 3, care pot fi luați din peștele gras, semințele de in și nuci. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Prebioticele și importanța lor în digestie. Medic: Nu toate fibrele au efect prebiotic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...