S-a descoperit CHEIA tratamentului pentru CANCERUL de ficat. Prof Dan Gabriel Duda: A fost o mare bucurie pentru noi
14 feb 2022, 12:01

Foto: Freepick @kjpargeter
EXCLUSIV
Prof Dan Gabriel Duda, de la prestigioasa Universitate Harvard, a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre tratamentul cancerului hepatic.

În cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", Irinel Popescu și Dan Gabriel Duda au dezvăluit care sunt cele mai noi descoperiri în diagnosticul și tratamentul cancerului hepatic. 

"Hepatita C este tratată cu metode excepționale la ora aceasta, cu 98% succes, fără nicio discuție. Problema obezității rămâne și cel puțin în SUA, se preconizează o dublare a cazurilor de hepatocarcinom cauzate de steatoze hepatice, deci rămâne o mare problemă care, evident, nu va fi rezolvată, și se preconizează o creștere destul de importantă.

Legat de terapiile antiandrogenice a fost o mare bucurie pentru noi, cei care am lucrat în acest domeniu de peste 20 de ani, să vedem implementarea de succes a terapiilor care țintesc vasele de sânge ale tumorii.  A fost o idee care-ți are originea în anul '70, atunci când un om de știință din Boston, de la spitalul de copii, a propus această modalitate care, după anii 200 a devenit standard în mai multe tipuri de tumori gastro-intestinale, tumorile de colon și în anul 2007 tumorile de ficat.

Ce e foarte interesant e mecanismul de combinare cu imunoterapia. Combinarea rațională a diverselor modalități de tratament. Imunoterapia cu terapia antiandrogenică  a avut multe puncte de sinergie și a devenit în anul 2020 standardul terapiei hepato-carcinomului, combinația de anticorpi împotriva proteinelor pro androgene și imunoterapia cu anticorpi", a declarat prof Dan Gabriel Duda, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în emisiunea "Academia de Sănătate".

"Aceste terapii anti androgenice fără de care astăzi nu mai putem opera. În cazul cancerului de ficat, au apărut terapii anti androgenice de linia a doua și a treia, și s-a adăugat această imunoterapie modernă, cu ajutorul căreia, până la urmă, sperăm să obținem vindecări într-o boală pentru care altădată nu exista niciun fel de speranță.

Deci combinația de terapie anti androgenică cu imunoterapie poate să constituie cheia tratamentului cancerului de ficat", a completat Irinel Popescu.

Prof Dan Gabriel Duda, rezultate excepționale în sănătate

 

"Această nouă ediție a emisiunii Academia de Sănătate va fi o ocazie specială: îl avem ca invitat pe domnul profesor Dan Duda, profesor la celebra Universitate Harvard din Statele Unite și director al Centrului de Cercetări Translaționale în Radiologie și Oncologie Gastrointestinală, de la la fel de faimosul spital din Boston, Massachusetts General Hospital.

Anul aceste se împlinesc 15 ani de colaborare între domnul profesor și cercetarea românească, îmi face plăcere să spun acest lucru, dar această emisiune nu dorește să aniverseze cei 15 ani de colaborare deși ne vom referi la ei, ci dorește că marcheze un eveniment cu totul special, în evoluția domniei sale profesionale, fără îndoială, dar și în știință medicală la modul general.

Este vorba de o realizare cu totul deosebită, care s-a tradus prin titlul de fellow of the American Association for the Advancement of Science, faimoasa AAASm binecunoscută la nivel mondial”, a explicat prof dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii. 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?