Ruptura de ligament încrucișat, ce este și cum se manifestă. Măruță, mesaj de pe patul de spital: Pacientul a supraviețuit. Vă mulțumesc

ruptura de ligament incrucisat. FOTO: colaj Instagram @Catalin Maruta Freepik
Cătălin Măruță a fost operat de ruptură de ligament încrucișat anterior. A fost ”live” pe masa de operație.

Cătălin Măruță și-a luat prima pauză după aproape 16 de ani de când se află la cârma emisiunii sale de la PRO TV, însă motivul este unul medical, acesta fiind astăzi operat de ruptură de ligament încrucișat.

”Pacientul a supraviețuit și vă mulțumesc mult pentru mesaje. M-a așteptat și asistenta mea personală”, a declarat Măruță, într-un InstaStory, după operație. ”A ajuns în sfârșit, este totul bine, se simte bine. I-a căzut puțin vocea, așa se simte de la anestezie”, a intervenit Andra, ”asistenta” lui Măruță, care a adăugat că a fost ”live” în timpul operației, mai mult, a stat de vorbă cu medicul chirurg și a văzut toată intervenția.

De altfel, atât Andra, cât și Cătălin au ținut să le mulțumească urmăritorilor și fanilor pentru mesajele de susținere pe care le-au transmis în ultimele zile. ”Mi-am dat seama cât de importante sunt mesajele de la voi și cât de mult pot să ridice moralul. Așa că vă mulțumesc mult de tot. Cu asistenta mea aici, cu mesajele voastre, pentru că am citit cât de mult am putut, și la postare, și la filmulețe, chiar îți dau o energie. Doamne Ajută. Este foarte interesant să îți vezi operația în timp ce se face și să nu simți absolut nimic”, a mai spus amfitrionul emisiunii ”La Măruță”, care acum este condusă de Adela Popescu.

Vezi și: Românii, printre cei mai fericiți oameni din lume?! De ce raportul WHR e un semnal de alarmă și de ce suntem, de fapt, un "popor profund nefericit". Leca: Tristețea va crește!

Ligamentul încrucișat, ce este și rolul său

Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre cele patru ligamente mari ale genunchiului, iar rolul său principal este acela de stabilizare a articulației.

Dislocarea, lezarea sau ruptura ligamentelor externe sau interne ale genunchiului pot duce la instabilitatea articulației, cu limitarea severă sau chiar imposibilitatea efectuării de activități fizice, mai ales a activităților sportive, adică imposibilitatea de a pivota, de a întoarce sau de a răsucii membrul inferior.

Ruptură ligament încrucișat anterior, cauze și simptome

Leziunile de ligament încrucișat anterior se produc adesea în timpul activităților sportive care pot pune presiune asupra genunchiului:

- încetinirea bruscă și schimbarea bruscă de direcție

- pivotarea cu piciorul așezat

- aterizarea neîndemânatică după o săritură

- primirea unei lovituri directe în genunchi sau o coliziune.

Printre factorii de risc ce pot duce la leziunile de la nivelul genunchiului se numără:

- sexul, femeile sunt mai predispuse, din cauza diferențelor anatomice și hormonale

- sportul de performanță

- condiția fizică precară

- utilizarea unor modele de mișcare greșite, cum ar fi deplasarea genunchilor spre interior în timpul ghemuirilor

- purtarea de încălțăminte nepotrivită

- utilizarea unui echipament sportiv prost întreținut

- jocul pe gazonul artificial, arată MayoClinic.

Simptomele rupturii de ligament încrucișat anterior includ:

- durerea severă

- umflarea genunchiului

- limitarea mișcărilor de la nivelul genunchiului în jos, cu imposibilitatea de a călca

- disconfort în timpul mersului

- instabilitatea, nesiguranța la nivelul genunchiului.

Vezi și: De ce să îți bagi picioarele în apă cu sare. Efecte surprinzătoare, trebuie să încerci

Ruptură de ligament încrucișat, diagnostic și tratament

În cazul în care aveți unul dintre simptomele care indică o posibilă ruptură de ligament încrucișat este nevoie să vă prezentați de urgență la medic ortoped pentru obținerea un diagnostic promp, dar mai ales pentru a determina gravitatea leziunii și a se începe tratamentul adecvat.

Diagnosticul inițial este pus în urma unui examen clinic, iar pentru unul exact este nevoie de o serie de investigații suplimentare, precum:

- radiografia

- imagistica (RMN)

- ecografia la genunchi.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este individualizat în funcție de câțiva factori:

- vârsta pacientului

- nivelul de activitate (sedentarism sau practicarea de activități fizice, de recreație sau de performanță)

- gradul de instabilitate a genunchiului

- prezența artrozei.

De menționat că intervenția chirurgicală, una dintre metodele de tratament ale rupturii de ligament încrucișat, trebuie corelată cu statusul fizic al pacientului, cu nivelul de pregătire al acestuia, cu locul de muncă, dar și cu capacitatea acestuia de a face kinetoterapie după operație.

Astfel, tratamentul rupturii de ligament încrucișat poate să fie conservator, nechirugical, și chirurgical.

În prima situație este recomandat persoanelor sedentare, respectiv persoanelor în vârstă și constă în kineto și fizioterapie, în timp ce tratamentul chirurgical este destinat în special sportivilor de performanță. În cazul operației, pacientul va fi spitalizat doar o noapte, iar recuperarea medicală se va face în regim ambulatoriu, însă revenirea în activitatea sportivă se va putea face abia după 6 luni.

Ruptura de ligamente încrucișate, complicații și prevenție

Persoanele care au suferit o ruptură a ligamentului încrucișat anterior au un risc mai mare de a dezvolta osteoartrită la nivelul genunchiului. Artrita poate să apară chiar dacă vă supuneți unei intervenții chirurgicale de reconstrucție a ligamentului.

Mai mulți factori influențează probabil riscul de apariție a artritei, cum ar fi gravitatea leziunii inițiale, prezența unor leziuni conexe la nivelul articulației genunchiului sau nivelul de activitate după tratament.

În ceea ce privește prevenția, antrenamentul pentru întărirea mușchilor picioarelor, a șoldurilor și a trunchiului - precum și antrenamentul pentru îmbunătățirea tehnicilor de săritură și de aterizare și pentru prevenirea mișcării genunchiului spre interior - poate contribui la reducerea riscului mai mare de leziune a ligamentului încrucișat anterior la atletele de sex feminin, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Băutura alcoolică ce ameliorează durerile de gât. Are efect analgezic, tratează infecțiile și ajută la relaxarea mușchilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel