Rotavirus. Pediatrul Mihai Craiu: "Marele BAU-BAU numit rotavirus este sensibil la căldură și umezeală"

Bebeluș
Pediatrul Mihai Craiu sfătuiește părinții să nu mai facă analize când afară sunt 40 de grade deoarece căldura și umiditatea nu favorizează răspândirea rotavirusului.

Rotavirus, pediatru Mihai Craiu. Pe contul de Facebook al Spitalului Virtual pentru Copii, un spațiu educațional gândit pentru a oferi sfaturi părinților, pacienților și medicilor, medicul pediatru Mihai Craiu subliniază, într-o postare că "fiecare creștere cu un grad Celsius în aer, peste limita de 5C, scade numărul de cazuri de transmitere al infecției cu rotavirus cu 13%".

Acesta mai amintește și despre scepticismul românilor și nevoia constantă de dovezi:

"În fața unei boli acute a copilului, mai ales dacă are severitate medie sau mare, atât părinții români, cât și medicii din țara noastră au tendința de a valida natura bolii prin analize. Cred că este mai degrabă un aspect cultural și provine din neîncrederea noastră fundamentală în instituția protocoalelor și a reglementărilor. Noi suntem Sceptici. Noi vrem dovezi. Nu etichetez acest comportament în nici un fel. Doar îl constat și doresc să aduc un mic ajutor pacienților mei. Cum?
Sfătuindu-vă să nu mai faceți teste irelevante. Unul ABSOLUT irelevant, acum la o temperatura de aproape 40 grade Celsius, este determinarea Rotavirusului, prin teste de detecție rapidă, din materii fecale, la copilul cu diaree".

Rotavirus: de ce e inutil un astfel de test acum

Pediatrul explică și oferă și trimiteri spre site-ul medicale străine:

"De ce nu este plauzibil să aibă ACUM, un copil cu enterocolită, o infecție rotavirală??? Pentru că este prea cald. Mult prea cald pentru ca să poată să se transmită cu ușurință rotavirusul, pe cale fecal-orală. Sau, excepțional de rar, prin picături aerogene (de tip Pflugge, raspândite de un bolnav ce strănută, din alta cauză decât infecția rotavirală, evident)".

Specialistul face și trimiteri spre două studii care îi întăresc spusele, cercetări publicate pe platforme din străinătate, cunoscute în rândul specialiștilor - Biblioteca Națională de Medicină din SUA și medicalxpress.

Rotavirus: concluzia pediatrului

Astfel, medicul pediatru Mihai Craiu subliniază, încă o dată, că "marele BAU-BAU numit rotavirus este sensibil la căldură și umezeală. Exact cum este vremea acum. Morala? Nu mai faceți din proprie inițiativă teste din scaun atunci când are copilul diaree. Mergeți la medic pentru evaluare. Este mult mai plauzibil să fie o toxiinfecție de sezon decât enterită cu Rotavirus. Mai ales la cei vaccinați cu vaccinuri anti-rotavirale (Rotarix si RotaTeq)".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel