"România se mișcă, dar mult prea lent. Nu o să putem merge la nesfârșit 3 ore până la Sinaia". Medicul Radu Țincu: Statul român nu investește în prevenție

Foto: Freepik @Misbah Bashir
EXCLUSIV
"Educația nu vizează doar școala. Educația vizează părinții! România se mișcă, dar se mișcă mult prea lent. Nu o să putem merge la nesfârșit 3 ore până la Sinaia. Oamenii nu trebuie să ajungă atât de bolnavi".

Medicina preventivă reprezintă o abordare proactivă esențială pentru menținerea sănătății pe termen lung și reducerea poverii bolilor de orice fel. Aceasta cuprinde măsuri menite să prevină debutul bolilor sau să le detecteze într-un stadiu incipient, înainte de a deveni grave.

Din moment ce costurile asociate îngrijirii medicale curative cresc, medicina preventivă devine o investiție esențială în sănătatea publică.

Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și cancerul sunt printre principalele cauze de deces lanivel global.  Multe dintre aceste afecțiuni sunt legate de factori precum obezitatea, sedentarismul și fumatul. Prin măsuri preventive, cum ar fi promovarea unui stil de viață sănătos, screeningul regulat și vaccinarea, riscul apariției acestor boli poate fi redus semnificativ.

Apoi, testele de screening, cum ar fi mamografia, colonoscopia, ecografia, testele pentru depistarea diabetului și hipertensiunii, permit identificarea timpurie a bolilor, când tratamentuleste mai eficient și mai puțin invaziv.

Diagnosticarea precoce poate reduce mortalitatea și poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

"Este vorba de importanța medicinei preventive. Statul român nu investește în prevenție. Oamenii nu trebuie să ajungă atât de bolnavi.

Cel mai important element este educația. Educația este o politică ce nu are efecte imediate, însă va avea efecte pe termen mediu și lung. Educația nu vizează doar școala. Educația vizează părinții!", a mai spus medicul Radu Țincu.

"România se mișcă, dar se mișcă mult prea lent"

Întrebat dacă s-a gândit că plece din România și să lucreze ca medic în altă țară, medicul Radu Țincu a spus că: "nu, cu toate că am primit în fiecare săptămână mail-uri din Marea Britanie și Franța să lucrez acolo. Am zis că nu putem pleca cu toții. Eu cred că fiecare societate și națiune are șansa să poată să se gestioneze, dacă mai mulți oameni reușesc să ajungă la un numitor comun în care să pună în practică anumite politici sanitare".

Mai mult, despre sistemul de sănătate, medicul Radu Țincu a mai spus că: "sunt optimist de obicei, cu toate că realitatea mă contrazice uneori. România a avut o evoluție favorabilă. Chiar dacă avem un decalaj foarte mare. România se mișcă, dar se mișcă mult prea lent din păcate. Ceea ce țările din vest ar face în câțiva ani, nouă ne trebuie un sfert de secol să ajungem acolo. La un moment dat vom reuși.

Toată lumea s-a săturat la un moment dat de aceste disfuncționalități instituționale. Nu o să putem merge la nesfârșit făcând 3 ore până la Sinaia.

Presiunea publică va fi cea care va mișca lucrurile".

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel