România, prima țară din UE care a beneficiat de fonduri pentru prevenție. Adrian Pană: În prevenție ai pacienți, nu ai clienți. Sunt stadii avansate de boală cu costuri foarte mari

romania - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a beneficiat de fonduri europene pentru prevenție.

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a beneficiat de fonduri europene pentru a implementa programe de screening. Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, de ce este importantă prevenția. 

”Ceea ce ne lipsește este să reușim să așezăm lucrurile într-o manieră mai integrată, astfel încât pacientul să aibă acces mai rapid la ceea ce îi trebuie. Sunt lucruri care nu sunt esențiale. Există și pot fi folosite ca și comodități, dar sunt lucruri care sunt absolut esențiale și ar trebui să fie prezente permanent. 

Mi se pare frapant că în noua infrastructură nu ai bani să faci screeninguri pentru niște boli grave pe care să le poți trata mult mai ieftin. Prevenția este foarte mult legată de educație. Educație care trebuie făcută populației de la cea mai mică vârstă. 

Vezi și: Românii, bolnavi din cauza comodității. Pană: Nu vor să meargă mai mult de 20 de km de casă, nu vor să piardă mai mult de 30 de minute la examinare

Îmi aduc aminte un caz clasic din Filipine unde au reușit să crească frecvența utilizării pastei de dinți prin implementarea unei campanii în toate școlile. Li s-au dat periuțe copiilor la școală, ducându-se acasă, au preluat și părinții. 

În momentul de față, avem acces la tehnologie care poate să descopere sau să monitorizeze niște boli grave, PET-CT, aparate de radioterapie care pot face o radioterapie țintită, dar interesul nostru este să așteptăm să vină toate cazurile în stadii finale de boală și atunci să le dăm medicația. 

Cetățeanul până conștientizează că devine pacient, este un client. În prevenție, ai pacienți, nu ai clienți”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate".

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel