Ce se întâmplă dacă lași vasele...
Insuficiența cardiacă, o problemă majoră de sănătate cu costuri ridicate de asistență medicală și rate ridicate de mortalitate, afectează între 1% și 3% din populația globală. Cercetătorii europeni au descoperit că respectarea dietei mediteraneene poate contribui la reducerea riscului de insuficiență cardiacă, în special în cazul femeilor.
Insuficiența cardiacă, cunoscută și sub numele de insuficiență cardiacă congestivă sistolică, apare atunci când mușchiul inimii slăbește și nu mai poate circula sângele așa cum ar trebui.
Este o afecțiune gravă, pe termen lung, care necesită asistență medicală și poate fi gestionată cu medicamente, proceduri medicale sau ajustări ale stilului de viață. La nivel mondial, 64 de milioane de persoane suferă de insuficiență cardiacă.
Incidența insuficienței cardiace este în creștere din cauza îmbătrânirii, a predispoziției genetice și a factorilor stilului de viață. Un articol din 2023 din Journal of Cardiac Failure a raportat că cazurile de insuficiență cardiacă sunt în creștere mai mult în rândul femeilor comparativ cu bărbații.
Oamenii de știință europeni consideră că intervențiile care vizează prevenirea insuficienței cardiace pot contribui la scăderea incidenței insuficienței cardiace, îmbunătățind în același timp ratele de supraviețuire și de spitalizare. Ei au analizat 682 de publicații care leagă dieta mediteraneană de un risc mai scăzut de insuficiență cardiacă.
O echipă de experți din Italia, Anglia și Regatul Unit a efectuat o analiză a 682 de studii prospective sau retrospective privind insuficiența cardiacă la adulți cu vârsta de peste 18 ani.
După eliminarea dublărilor, aceștia s-au concentrat pe șase studii prospective, incluzând 216.385 de subiecți europeni. Cercetătorii au standardizat diferitele eșantioane de respectare a dietei din cele șase studii în scoruri ale dietei mediteraneene pe o scară de la 0 la 9 și a calculat asocierea dintre o creștere cu un punct și riscul de insuficiență cardiacă.
După o medie de 11 ani de urmărire, 6.978 de persoane au dezvoltat insuficiență cardiacă, 3% din populația inițială în toate cele șase studii analizate. O creștere cu un punct a scorului dietei mediteraneene a fost corelată cu un risc semnificativ mai scăzut de insuficiență cardiacă. O asociere pozitivă a fost observată la femei, dar nu a fost semnificativă statistic la bărbați.
Foto: Freepik @Olsek
Dieta mediteraneană, un model alimentar tradițional originar de pe coasta mediteraneană, este cunoscută pentru aportul său ridicat de alimente proaspete, în special legume, fructe și pește.
O analiză a constatat că cea mai sănătoasă dietă pentru inimă este dieta de tip mediteranean, în special datorită aportului mai sănătos de grăsimi. Grăsimile mononesaturate, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, și grăsimile polinesaturate din pește și nuci, sunt considerate grăsimi mai sănătoase.
Autorii revizuirii au sugerat, de asemenea, că dieta mediteraneană poate avea un efect protector împotriva insuficienței cardiace datorită efectelor sale antiinflamatorii și antioxidante, care ar putea reduce inflamația, stresul oxidativ și disfuncția endotelială, care sunt complicații de bază care duc la ateroscleroză, boli cardiovasculare și insuficiență cardiacă.
Dieta poate contribui, de asemenea, la scăderea lipidelor și la protejarea împotriva stresului oxidativ, reducând potențial nivelurile de biomarkeri ai insuficienței cardiace. În plus, dieta mediteraneană poate avea un impact mai puternic asupra femeilor, deoarece răspunde nevoilor lor nutriționale specifice, putând gestiona rezistența la insulină și inflamația, ceea ce poate încetini progresia insuficienței cardiace.
Simptomele insuficienței cardiace la femei sunt adesea atipice sau nespecifice, iar etapele de diagnosticare sunt adesea întârziate, ceea ce duce la diagnosticarea prea târzie a unor afecțiuni precum atacurile de cord, angina instabilă și insuficiența cardiacă.
Hipertensiunea necontrolată, diabetul, diferențele hormonale și dimensiunile diferite ale inimii pot crește riscul de insuficiență cardiacă la femei.
Factorii de risc pot trece neobservați la femei, crescând riscul de insuficiență cardiacă. Condițiile legate de sarcină, cum ar fi hipertensiunea gestațională sau preeclampsia, pot contribui, de asemenea, la insuficiența cardiacă.
Bradley Serwer, cardiolog intervențional și director medical la VitalSolution, a explicat că factorii de risc hormonali pot apărea din cauza menopauzei, scăderea nivelului de estrogen nativ având un efect protector semnificativ. Factorii de risc legați de sarcină și postpartum, cum ar fi cardiomiopatia peripartum, pot contribui, de asemenea, la insuficiența cardiacă la femei.
Autorii revizuirii au confirmat rolul dietei mediteraneene în prevenirea bolilor cardiovasculare, dar au recunoscut mai multe limitări. Meta-analiza a analizat doar șase studii observaționale, care au fost limitate ca număr și susceptibile de părtinire.
Revizuirea nu a arătat cauzalitatea, nu a propus niciun mecanism de acțiune, iar rezultatele au fost dificil de generalizat la toate populațiile. Dieta mediteraneană în alte regiuni europene poate diferi de regiunea mediteraneană din cauza stilurilor de viață, a climei și a producției alimentare.
Studiile analizate au acoperit perioada cuprinsă între 1994 și 2013, iar unele studii nu au ținut cont de schimbările în aderența la dieta mediteraneană în timpul urmăririi.
Experții sugerează că testarea pentru insuficiență cardiacă este recomandată persoanelor cu factori de risc precum lipoproteina ridicată, un istoric familial puternic de boli cardiace sau hipertensiune arterială, diabet sau boli cardiace.
Diagnosticul se bazează pe simptome și pe o examinare, iar screeningul este recomandat persoanelor cu dificultăți de respirație care se agravează, dificultăți de respirație în timpul stării culcate, umflarea picioarelor sau retenție semnificativă de lichide.
De asemenea, screeningul este recomandat persoanelor cu istoric familial de cardiomiopatie, chiar dacă sunt asimptomatice. Examinarea cardiacă este recomandată pentru cazurile de dificultăți de respirație cu puțină activitate, mai ales dacă este un debut nou. Vârsta nu contează, deoarece chiar și persoanele în vârstă de 20 de ani pot fi vulnerabile la insuficiență cardiacă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce se întâmplă dacă lași vasele...
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Pentru unele persoane cu leziuni la...
Cum să faci ca puținul să ți se pară...
De ce pe vremuri oamenii erau mai...
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre...
De ce apar musculițele de oțet și cum...
Nu o să-ți vină să crezi ce alimente...