Robotul în oncologie. Tehnica ce descoperă tumoarea. Teodor Buliga: Vezi dacă un ganglion este în preajma tumorii și dacă e prins sau nu de tumoare

Robotul in oncologie - Foto: Freepick
EXCLUSIV
La ce ajută robotul în chirurgia oncologică și cum se conectează pacientul la brațele robotului. Medicul Teodor Buliga explică.

Chirurgia robotică este o tehnologie avansată care permite intervenții chirurgicale minim-invazive și efectuarea unor operatii complexe cu o mare precizie, flexibilitate si control.

Chirurgia robotică este folosită cel mai mult în afecțiuni din sfera: urologie, ginecologie, chirurgie toracică sau digestivă.

"De regulă în intervențiile de chirurgie oncologică diagnosticul este preexistent, el se cunoaște și atunci este o tehnologie care ajută în a îmbunătăți prognosticul pacientului și nu atât în a-l diagnostica", ne-a spus medicul Teodor Buliga.

Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre avantajele chirurgiei robotice în oncologie.

Chirurgia robotică depășește limitele chirurgiei clasice și chirurgiei laparoscopice și îmbunătățește astfel capacitățile tehnice ale chirurgului.

Sanador

Principalul avantaj al chirurgiei robotice este că are o vedere 3D, de înaltă rezoluție a câmpului operator și cu ajutorul unui set avansat de instrumente, chirurgii pot efectua operații complexe, fără să fie nevoie să efectueze incizii mari, așa cum se întâmplă în chirurgia deschisă, potrivit SANADOR.

"Într-un cancer, diagnosticul întotdeauna este histopatologic. Nu poți să spui că ai cancer sau ai metastază până când nu ai un fragmențel din tumoarea respectivă ca să fii sigur că asta este.

Îți favorizează însă identificarea locului către care tumora prin limfatice se poate extinde.

Și atunci poți să vezi dacă un ganglion este în preajma tumorii, injectezi acea substanță, el se colorează, îl scoți, îl trimiți la laborator și laboratorul îți va spune dacă respectivul ganglion este prins sau nu de tumoare", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.

Robotul are patru brațe mobile. Teodor Buliga: Pacientul se cuplează la robot prin intermediul unor canule

 

"Dispozitivul ultim, de ultimă generație, are patru brațe mobile. Ele nu sunt așa de capul lor, nu se apucă prin sală să zburătăcească singure, sunt în permanență sub controlul chirurgului.

Unul dintre cele patru brațe este dedicat special camerei de luat vederi, ceea ce înseamnă că rămân trei brațe active.

Este ca și cum chirurgul ar avea trei mâini, la propriu.

Mai mult, pot să schimb între cele trei mâini, ceea ce înseamnă că un chirurg care ar opera, știu și eu, preponderent cu mâna dreaptă, devine ambidextru și poate să comute oricând să opereze ca și cum ar opera cu dreapta, cu fiecare dintre cele trei instrumente care i-au rămas.

Pacientul se cuplează la robot prin intermediul unor canule, unor tubușoare speciale. Operația robotică are un început, să spunem standard, care presupune incizii.

Nu există o chirurgie în momentul de față fără incizii. Sigur că aceste incizii sunt mici, sunt de ordinul al câtorva milimetri, nu depășesc niciodată un cenimetru. Prin aceste incizii introducem în corp acele tubușoare, acele canule, și prin intermediul canalelor instrumentarul care este cuplat la mâinile robotului, la brațele respective, la sistemul de scripeți, pentru că tu ești cel care în permanență manipulezi instrumentarul respectiv prin intermediul unor controlere, oarecum ca în stimulatoarele din aviație", a mai spus medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel