Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
În ultimii ani, în spitalele din România au fost numeroase probleme din cauza infecțiilor nosocomiale. Se estimează că sute de oameni își pierd viața, anual, din cauza infecțiilor căpătate în spital. De teama lor, Spitalul din Făgăraș a cumpărat, cu ajutorul Primăriei și al Ministerului Săntății, doi roboți ultraperformanți care distrug aproape în întregime factorii care declanșează infecțiile nosocomiale.
E vorba despre roboți Xenex – Light Strike care (după ce infirmierele dezinfectează normal o încăpere) distrug în proporție de 99%, de pe orice fel de suprafață, tot ce înseamnă bacterie, virus sau fungi, inclusiv unele foarte periculoase precum sporii de Clostridium difficile, MRSA (stafilococul auriu meticilino-rezistent) și VRE (Enterococul rezistent la vancomicină), care fac cele mai multe victime.
„În ultimii ani, infecțiile nosocomiale au dus la moartea multor pacienți. Faptul că noi suntem beneficiarii unei astfel de investiții, fiind printre puținele spitale din țară care au intrat în posesia acestor roboți, spune multe despre implicarea pe care o are Primăria în relația cu spitalul, și de faptul că această colaborare dintre Primărie, Spital și Ministerul Sănătății este benefică. Să ne dorim să nu avem situații așa de tragice cum au fost în alte spitale, iar acești roboți vor rezolva exact problemele apărute. (...) În principal (sterilizarea, n.r.) se va începe din blocul operator și ATI, dar treptat se vor steriliza și toate celelalte încăperi. Cei doi roboți acoperă suprafața pe care o are spitalul în acest moment", a declarat, pentru Știrile Nova TV, Persida Țâmboiu, manager al Spitalului Municipal „Dr Aurel Tulbure" din Făgăraș.
Spitalul din Făgăraș a achiziționat aceste aparate deși până acum nu a avut probleme legate de infecțiile nosocomiale.
„N-am avut infecții legate de actul medical, nici în secție, nici în ATI la bolnavii proaspăt operați. Noile aparate pe care ni le-a distribuit Ministerul Sănătății, două la număr, unul pentru blocul operator, unul pentru ATI, folosește acea tehnologie pe care o folosim și noi în sălile de operație, dar nu la nivelul performanțelor acestui aparat. Sunt OK, ele fac dezinfecția terminală, deci noi trebuie să facem curățenie și dezinfecție în primele stadii, iar el termină dezinfecția prin interceptarea ADN-ului microbilor, pe care astfe îi distruge. Bacterii, spori, viruși!", arătat dr Mircea Grapă, director medical al Spitalului din Făgăraș, pentru sursa citată.
Robotul Xenex – Light Strike are dimensiunea unui aspirator profesionist, este portabil și foarte ușor de mișcat și utilizat, nu este toxic pentru că funcționează prin pulsarea xenonului, un gaz inert, la intensitate ridicată, razele fiind emise de o lampă de iluminare ultravioletă, care produce întregul spectru de ultraviolete ce ucide germenii care penetrează pereții celulelor de microorganisme, inclusiv bacterii, viruși, mucegaiuri, ciuperci și spori. Eficiența sa a fost dovedită prin numeroase studii clinice, pe care le puteți consulta aici.
„Acest echipament este o noutate pe plan mondial, este adus din SUA și această structură a apărut ca urmare a unor brevete făcute de niște cercetători americani. În principiu, acest echipament folosește pentru dezinfecție lumina ultravioletă de tip C, adică spectrul de lungimi de undă între 200 și 280 d e nanometri, este exact lumina ultravioletă care niciodată nu trece de barieta stratosferică. Această echipă aerican a reușit să aducă acest principiu, jos, pe pământ, în camerele și în locurile care pe noi ne interesează. Se știe de foarte mult timp, efectul bactericid al luminii ultraviolete și rezultatele acestui robot sunt excepționale vizavi de încărcăturile microbiene și bateriene pe care le întâlnim în spații, inclusiv în spitale. Și putem spune că rezolvă o serie de probleme care sunt foarte complicate la momentul acesta și devin din ce în ce mai coplicate", a arătat Mircea Hideg, reprezentant firmă distribuitoare, Sanimed International Impex.
Robotul este extrem de eficient pentru că folosește o un spectru de lumină care se oprește în învelișul protector al planetei, iar bacteriile, virușii și toate celelalte, nevenind vreodată în contact cu asemenea raze, nu și-au dezvoltat mecanisme de protecție pentru ele.
În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecțiile nosocomiale au fost diminuate cu 99%. Costul pentru cele 5 minute cât durează dezinfecția unei încăperi este de aproximativ 1 euro!
Robotul Xenex – Light Strike este de 7 ori mai eficient decât dezinfectarea tradițională, reduce cu 100% patogenii răspunzători de infecții ale pielii, iar lampa care emite o lumină locală mai puternică decât cea ambientală poate fi folosită chiar și când pacienții sunt în saloane, conectați la aparate. Pentru că razele acestea nu interferă cu funcționarea aparatelor, iar pacienții, pentru protecție, sunt înconjurați de panouri care împiedică lumina puternică să ajungă la ei. De asemenea, razele emise de robot nu distrug niciun fel de suprafață, așa că nu deteriorează nimic din ce există într-o cameră de spital, de la podea, pereți, mobilier, obiecte din pânză, plastic, metal etc. Ci doar pe dezinfectează aproape perfect.
Mai mult, pentru protejarea personalului, robotul – care are o durabilitate și o fiabilitate extremă – este dotat și cu trei /senzori care declanșează mecanismele de protecție atunci când sesizează mișcare, și se închide.
„Practic, Primăria Municipiului Făgăraș, împreună cu Ministerul Sănătății au asigurat finanțarea acestor roboți, integral. Spitalul nu a plătit nimic. Ca și ministrul Sănătății suntem interesați de acest program național de combatere a infecțiilor nosocomiale și am considerat că trebuie să ducem la Făgăraș acești roboți. Suntem singurii, împreună cu Spitalul Universitar din București și Institutul Victor Babeș, care deținem acești roboți. Ne dorim ca și alte spitale din Brașov să achiziționeze aceste aparate, de aceea fac o invitație publică, către orice autoritate publică, Consiliul Județean și toate spitalele din Județul Brașov sau alte primării care dețin aceste spitale, dacă doresc să vadă cum funcționează aceste aparate, să vină la Făgăraș" a arătat Mariana Câju, președinte CA Spitalul Municipal Făgăraș
La Făgăraș achiziționarea acestui sistem s-a făcut printr-un proiect finanțat în proporție de 90% de Ministerul Sănătății și de 10% de Primăria Făgăraș.
„Aducerea acestor doi roboți demonstrează faptul că Primăria Făgăraș, împreună cu consiliul local,se îndreaptă spre modernizarea și dotarea infrastructurii sanitare a municipiului. Primăria a intrat într-un parteneriat pe un proiect cu Ministerul Sănătății, a venit cu cofinanțarea aferentă și a sprijinit spitalul pentru a face licitația pentru a aduce acești roboți", a spus Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș, pentru Știrile Nova TV Făgăraș.
Nu în ultimul rând, prin folosirea acestei tehnologii avansate sunt eliminați doi factori importanți din apariția infecțiilor nosocomiale din spitale: eroarea umană și rezistența germenilor la substanțe chimice. Cele care duc, de prea multe ori, la infectarea pacienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...