Ritmul cardiac: cum se schimbă în timp ce dormi

Atac de cord, boli cardiace
Ritmul cardiac oscilează în perioada unei zile, în funcție de efortul fizic pe care-l facem sau de emoțiile pe care le simțim (sau stres). Dar cât de mult oscilează în timpu nopții, este un subiect care i-a interesat pe cercetători.

În timpul orelor de veghe, numărul de bătăi ale inimii pe minut când stai liniștit este cunoscut sub numele de ritmul cardiac în repaus. La majoritatea adulților, ritmul cardiac în repaus variază între 60 și 100 de bătăi pe minut.
Odată ce te ridici și te miști, ritmul cardiac crește. Și exercițiile fizice îl stimulează și mai mult. Chiar și emoțiile intense - frică, furie sau surpriză - pot determina creșterea ritmului cardiac. Dar ce se întâmplă când te culci și dormi? Răspunsul diferă în funcție de faza de somn: somn ușor, somn profund sau somn cu mișcare rapidă a ochilor (REM).

Cum se schimbă ritmul cardiac în timpul somnului

„În timpul somnului, stimularea sistemului nervos este redusă și majoritatea proceselor corpului încetinesc”, spune dr. Lawrence Epstein, medic asociat cu diviziunea somnului și a tulburărilor circadiene la Spitalul Brigham and Women’s afiliat la Harvard.
„La aproximativ cinci minute după ce te-ai dus la somn, ritmul cardiac încetinește treptat până la ritmul de repaus pe măsură ce intri în ceea ce se numește somn ușor. Temperatura corpului scade și mușchii se relaxează. Oamenii petrec de obicei aproximativ jumătate din noapte în faza de somn ușor. Dar în faza următoare, somnul profund, tensiunea arterială scade și ritmul cardiac încetinește cu aproximativ 20% până la 30% sub ritmul cardiac în repaus.

Când visezi, intri în faza de somn cunoscută sub numele de REM (cunoscută și sub numele de vis de somn). „Ritmul cardiac poate varia destul de mult în timpul somnului REM, deoarece reflectă nivelul de activitate care se întâmplă în vis. Dacă visul este înfricoșător sau implică activități precum alergarea, atunci ritmul cardiac crește ca și când ai fi treaz”, spune dr. Epstein, potrivit health.harvard.edu.

Îți poți schimba ritmul cardiac la reapus?

Dacă alergi sau faci o activitate fizică moderată până la intensă în mod regulat, îți poți reduce ritmul cardiac la repaus. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice întăresc mușchiul inimii, permițându-i să pompeze un volum mai mare de sânge cu fiecare bătaie a inimii. Drept urmare, mai mult oxigen este livrat către mușchi, astfel încât inima nu are nevoie să bată tot de atâtea ori cât ar bate la cineva care este mai puțin în formă.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ritmul cardiac la repaus rămâne aproximativ același, cu excepția cazului în care iau medicamente care încetinesc ritmul cardiac, cum ar fi beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu.

Pentru a determina ritmul cardiac la repaus, încercați să vă luați pulsul când vă treziți câteva zile pe săptămână pe parcursul a câteva săptămâni. Cu degetele arătătoare și mijlocii, apăsați ușor pe încheietura mâinii opuse, chiar sub perna de grăsime a degetului mare. Sau apăsați ușor pe partea gâtului, chiar sub osul maxilarului. Numărați numărul de bătăi pe o perioadă de 30 de secunde. Dublați acest număr pentru a obține ritmul cardiac în bătăi pe minut. (Măsurarea pentru doar 15 secunde și înmulțirea cu patru este, de asemenea, destul de precisă.)
O frecvență cardiacă în repaus care este prea mică (mai puțin de 50 de bătăi pe minut) sau una care este de 100 sau mai mare, ar putea fi un semn de probleme și ar trebui să solicite un apel la medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel