Riscul de cancer, asociat cu înaintarea în vârstă. Cele mai frecvente cazuri apar la persoanele de peste 50 de ani

cancer - FOTO: Freepik@vkstudio
Aceasta este vârsta la care apare cancerul. Persoanele care au ajuns la vârsta aceasta sunt cele mai susceptibile de a dezvolta o boală oncologică.

Riscul de cancer crește odată cu vârsta. Oricine poate dezvolta cancer, dar cele mai multe cazuri sunt la persoanele de peste 50 de ani. Cancerul începe atunci când celulele noastre sunt deteriorate. Cu cât îmbătrânim, cu atât există mai mult timp pentru acumularea de deteriorări ale celulelor, ceea ce poate duce la cancer. Aproximativ 4 din 10 cazuri de cancer din întreaga lume ar putea fi prevenite. Indiferent de vârstă, schimbările sănătoase pot ajuta la reducerea riscului.

Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Vârsta la care apare cancerul

Cu cât suntem mai în vârstă, cu atât suntem mai predispuși la dezvoltarea cancerului. Multe persoane sunt surprinse de acest lucru, ceea ce ar putea fi din cauza că adesea sunt diagnosticați și copii cu cancer.

Oricine poate dezvolta cancer, dar cancerul la o vârstă tânără este rar. Cele mai multe cazuri de cancer sunt la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste.

Studiile  arată că cazurile de cancer cresc odată cu vârsta, crescând mai brusc începând cu vârsta de 50-60 de ani. O treime din toate cazurile de cancer din Marea Britanie sunt la persoane de 75 de ani și peste.

Riscul de cancer crește odată cu vârsta, dar asta nu înseamnă că vei dezvolta neapărat cancer pe măsură ce îmbătrânești. Există lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de cancer, indiferent de vârstă, potrivit Cancer Research.

Vezi și: Sindromul de moarte subită al adultului, factori de risc. Bolile care pot pune viața în pericol

Reducerea riscului de cancer prin schimbări sănătoase

Aproximativ 4 din 10 cazuri de cancer ar putea fi prevenite prin efectuarea de schimbări sănătoase. Lucruri precum renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, protecția împotriva soarelui, consumul mai mic de alcool și adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase pot ajuta la reducerea riscului de cancer.

Celule canceroase - FOTO: Freepik@vecstock

De ce crește riscul de cancer odată cu vârsta

În timp, celulele din corpul nostru se deterioriează. Cancerul se dezvoltă atunci când deteriorarea într-o celulă anume se acumulează. Unele dintre aceste deteriorări se petrec întâmplător în timpul activității normale a celulelor. Dar deteriorarea celulelor este, de asemenea, cauzată de factori externi, cum ar fi chimicalele din fumul de țigară, alcoolul și prea multă radiație UV de la soare.

Adesea, corpul nostru repară deteriorarea sau celulele deteriorate se autodistrug. Dar, uneori, deteriorarea dintr-o celulă se acumulează, iar celula începe să se comporte diferit. Atunci poate începe să crească necontrolat și să se dezvolte într-un cancer. Pe măsură ce îmbătrânim, există mai mult timp pentru acumularea de deteriorări în celulele noastre, ceea ce face cancerul mai probabil.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Cum putem depista cancerul devreme

Supraviețuirea în cazul cancerului se îmbunătățește, și s-a dublat în ultimii 50 de ani în Marea Britanie. Depistarea cancerului într-un stadiu incipient înseamnă că tratamentul are mai multe șanse de succes.

Ascultă-ți corpul

Când vine vorba de corpul tău, îl cunoști cel mai bine. Dacă ceva nu pare sau nu se simte în regulă, spune-i doctorului tău. Nu presupune că este din cauza "îmbătrânirii" sau că face parte dintr-o altă afecțiune pe care ai putea-o avea. Doctorul tău va dori să audă de la tine, nu vei pierde timpul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel