Ridichile de lună, beneficii și proprietăți. Au efect ANTIDIABETIC

Ridichile de luna, beneficii si proprietati.  FOTO Pexels @ Kindel Media
Ridichile de lună, printre cele mai apreciate legume de sezon. Ce efecte au acestea asupra sănătății. 

Ridichile de lună, alături de spanac, lobodă și ceapă verde, sunt unele dintre cele mai apreciate legume de primăvară.

Ridichea (Raphanus sativus) este o legumă rădăcinoasă cultivată și consumată în întreaga lume și este considerată parte a alimentației umane, chiar dacă nu este comună în rândul unor populații. De obicei, oamenii mănâncă ridichea crudă ca o legumă crocantă, în principal în salată, în timp ce apare și în multe mâncăruri europene. Unii oameni, cel puțin în Orientul Mijlociu, preferă să îi bea sucul, în căutarea anumitor beneficii pentru sănătate.

În medicina populară indiană, ridichea este folosită ca remediu natural pentru tratamentul multor boli precum icter, pietre la fiere, boli ale ficatului, prolaps rectal, indigestie și alte dureri gastrice.

În general, ridichea conține carbohidrați, zaharuri, fibre dietetice, proteine și chiar unele grăsimi și fluor. În plus, conține diverse vitamine solubile în apă (B1, B2, B3, B5, B6, B9 și C) și minerale (calciu, fier, magneziu, magneziu, zinc mangan, potasiu și fosfor). Dincolo de toate acestea, s-a constatat că ridichea are compuși bioactivi unici care au fost recunoscuți recent ca având potențiale beneficii pentru sănătate la om. Principalii compuși bioactivi care au fost cuantificați în ridiche sunt glucosinolații și izotiocianații.

Este important de menționat că acești izotiocianați sunt produse de degradare rezultate din hidroliza enzimatică a glucozinolaților de către enzima mirozinază, care este prezentă în ridiche. De fapt, activitatea enzimatică a mirozinazei este prezentă și în microflora bacteriană din colonul uman.

Numeroase studii efectuate pe șobolani cu diabet indus, care au fost hrăniți cu ridichi, au dovedit că aceștia au avut modificări semnificative în examenul histopatologic al pancreasului. Mai mult, ridichea a redus în mod semnificativ sarcina glicemică, ceea ce sugerează că are o activitate antidiabetică puternică. Această dovadă confirmă că ridichile și extractele din ridichi au efecte favorabile în cazul diabetului și afecțiunilor diabetice.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de ridichi

- Calorii 16 kcal

- Carbohidrati 3,5 g.

- Proteine 0,5 g.

- Grăsimi 0,1 g.

- Fibre 1,5 g.

- Acid folic 25 mcg.

- Niacină 0,3 g.

- Vitamina A 7 UI.

- Vitamina C 15 mg.

- Vitamina K 1 mcg.

- Sodiu 39 mg.

- Potasiu 200 mg.

- Calciu 25 mg.

- Magneziu 10 mg.

Vezi și: Semințele de floarea-soarelui, benefice în tratarea HIPERTENSIUNII

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel