Cercetările scot la iveală o...
„Urmare evaluării realizate de către specialiștii din cadrul DSP Bacău, referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, în dată de 22.01.2021, va comunicăm următoarele:
- pacienta s-a prezentat la vaccinare în dată de 22.01.2021, conform programării efectuate în platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro;
- la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru și protocoalele specifice;
- în cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arterială, frecvența cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale;
- după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de catre medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire;
- nu au fost înregistrate deficiențe în ceea ce privește asigurarea calității, siguranței și trasabilității vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanțului de frig specific.
Menționăm că pacienta se află în evidențele medicului de familie cu multiple comorbidități de natură cardiacă, neurologică și diabet zaharat.
Conform informațiilor deținute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenței medicale de urgență în contextul multiplelor comorbidități existente. La examenul clinic și paraclinic efectuat în cadrul Unității de Primiri Urgențe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare și care a determinat decesul.
Ținând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice și paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține decesul că fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.
Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidențe. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit că „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”, se arată în raportul este semnat de directorul executiv al DSP Bacău, Dr. Carmen Mihaela ARIM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetările scot la iveală o...
Cafeaua, băutura care îmbină istoria,...
Mâncărimea la axile poate fi un...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Un studiu recent sugerează o legătură...
Activitatea fizică zilnică,...