Rezistența la leptină. Cauza senzației de foame incontrolabilă

Leptina este un produs hormonal din grăsimea corporală care controlează sațietatea după ce ai mâncat. Dacă te simți înfometat, chiar și după ce ai mâncat, ai putea să te confrunți cu rezistență la leptină.  

O persoană care are o valoare normală a leptinei nu va simți foamea după ce a mâncat și până nu este timpul pentru următoarea masă. Acest lucru se datorează faptului că organismul secretă leptină atunci când ai mâncat suficient și îi transmite creierului că ești plin. Funcția de leptină este compromisă atunci când există exces de țesut adipos în organism. Acest lucru duce la rezistența la leptină, care provoacă senzații de foame, chiar dacă o persoană a mâncat suficient, notează University Health News. 

Când circulă prea mult leptină în fluxul sanguin, următoarele zone ale corpului sunt afectate:

Celulele corpului sunt copleșite atunci când circulă prea multă leptină în fluxul sanguin, iar celulele își închid receptorii pentru leptină, provocând rezistență la leptină. Fără a intra leptina în celule, creierul nu primește niciodată mesajul că este sătul și predispune la supraalimentare.
Leptina favorizează depozitarea suplimentară a grăsimilor.
De asemenea, leptina afectează fertilitatea, libidoul și pubertatea. Rezistența la leptină ar putea explica de ce fetele obeze au cu 80% mai multe șanse să înceapă pubertatea mai devreme decât în mod normal.

Relația dintre trigliceride și leptină

Rezistența la leptină nu este singura lupta împotriva supraalimentării. S-a demonstrat că trigliceridele ridicate blochează capacitatea leptinei de a traversa bariera sânge-creier (o căptușeală subțire care protejează creierul) pentru a transmite semnalul de sațietate creierului.

Zaharurile și alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele, orezul și cartofii cresc considerabil trigliceridele, blocând astfel capacitatea leptinei de a spune creierului că ești sătul.

Dieta pentru rezistență la leptină

Dieta este primul pas pentru normalizarea nivelului de leptină. Supraalimentarea și consumul de prea multe dulciuri și alimente amidonice pot duce la rezistență la leptină, trigliceride ridicate și, prin urmare, la sentimentele de foame și pofte alimentare intense. Prin urmare, cheia rezistenței la dezlegare a leptinei este să adopți o dietă sensibilă la leptină, care te poate ajuta, de asemenea, să pierzi kilograme nedorite.

Pentru a depăși rezistența la leptină, încercați să includeți următoarele în dieta dvs.:

Eliminați dulciurile. Zaharul și siropul de porumb s-a dovedit că provoacă rezistența la leptină. Dulciurile cresc și trigliceridele, astfel încât leptina nu poate ajunge la creier.
Dietă mai scăzută în carbohidrați. Alimentele cu amidon (paste, orez, pâine, cartofi, porumb, produse de patiserie etc.) sporesc nivelul de zahăr din sânge și insulina, ceea ce provoacă o creștere a leptinei.
Consumați grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, untul, uleiul de măsline crud, avocado, somonul, etc. Grasimile sănătoase adecvate activează comutatorul de satietate al leptinei.
Luați în considerare să luați un supliment de ulei de pește. Acizii grași Omega-3 modulează leptina.
Sportul, în special antrenamentul de forță, ajută la scăderea nivelului de leptină.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel