Rezidențiat, schimbare de specialitate: "În Ordonanța 18 e un articol pe care mulți l-am neglijat". Poiană, anunț: Noi cursuri în sprijinul rezidenților

Rezidentiat - Foto: Freepick @prostooleh
Rezidențiat 2023: schimbare de specialitate și noi cursuri pentru medicina de familie. Prof. Dr. Cătălina Poiană, anunț în sprijinul rezidenților.

Ministerul Sănătății a decis în urmă cu doar câteva zile să organizeze un nou examen de Rezidențiat, o sesiune specială, pentru ocuparea locurilor și posturilor rămase libere în urma examenului de Rezidențiat din sesiunea noiembrie 2022.

Astfel, în luna mai 2023, în ceea ce privește medicina de familie, sunt scoase la concurs 46 de locuri.

Prof. dr. Cătălina Poiană a vorbit în cadrul conferinței de presă a Colegiului Medicilor București despre locurile rămase libere și despre ce trebuie să faci să ajungi medic de familie. 

Mai mult, președintele Colegiului Medicilor București a vorbit și despre cursurile pe care le-a prezentat Consiliului de Administrație pentru formatorii medicinei de familie, curs care va oferi pregătire teoretică și mai multe oportunități medicilor de familie.

"Am trecut printr-un Rezidențiat. 15% dintre locurile pentru medicina de familie nu s-au ocupat. Este adevărat că Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a înțeles necesitatea pregătirii în specialitate a rezidenților pentru medicina de familie și numărul de locuri pentru pregătire oferite de Universittea noastră la Rezidențiatul trecut a reprezentat aproape 25% din toate locurile, respectiv 75 de locuri și suntem bucuroși să anunțăm că la pregătire, la noi, nu a rămas niciun loc liber.

Este adevărat că București stă ceva mai bine comparativ cu alte localități în ceea ce privește medicina de familie.

Avem aproximativ 2.000 de medici de familie, dintre care aproximativ 1.000 de medici sunt în relația contractuală cu Casa de Sănătate.

Dacă ar fi să ascultăm la comisia paritară mai avem un număr de 40 de locuri libere pentru medici de familie în București.

De departe, situația stă cu mult mai prost în multe alte zone ale țării", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, profesor universitar și medic primar endocrinologie, într-o conferință de presă.

"Ca să ajungi medic de familie trebuie să parcurgi un stagiu de pregătire de rezidențiat de 5 ani și trebuie să iei cu concurs de rezidențiat și să vrei să-ți alegi medicina de familie", a subliniat prof. dr. Cătălina Poiană.

Cursuri pentru formatorii medicinei de familie: Vor veni în sprijinul și în îmbunătățirea pregătirii rezidenților pe medicina de familie

 

"Recent am prezentat Consiliului de Administrație inițiativa de a se întocmi niște cursuri care se vor adresa formatorilor din cadrul medicinei de familie și în urma absolvirii acestor cursuri, medicii de familie vor căpăta aptitudinile necesare de a asigura și partea de pregătire teoretică, în afară de cursurile care se organizează de către disciplina de medicină de familie pentru pregătirea rezidenților.

La ora actuală, în București, avem un număr de 360 de rezidenți de medicină de familie, deci e un număr generos, ceea ce tragem speranțe că vor ajunge să dea și specialitatea, că nu se vor mai răzgândi.

Datorită multor cereri de schimbări de specialitate am mai analizat încă o dată Ordonanța 18, acolo unde există o prevedere că dacă la sfârșitul Rezidențiatului l-ai făcut pe altceva și nu ți-ai dat examenul de specialitate poți să te reconvertești pe medicina de familie. E un articol pe care mulți l-am neglijat dar trebuie să-l aducem în actualitate.

Preocuparea noastră este de a asigura pregătirea, nu doar prin cursuri care se țin prin programul de Rezidențiat de către cadrele didactice ale disciplinei de medicină de familie, dar și a formatorilor, pentru că în curicula de pregătire este această activitate pe care trebuie să o desfășoare la cabinete și cred că această inițiativă este foarte importantă.

Poți să fii un foarte bun profesionist, dar poți să nu ai toate abilitățile de comunicare sau de a preda celui cu care lucrezi și tocmai aici se vor îndrepta cursurile noastre de pregătire pentru formatori și considerăm că un număr de 100 - 150 de formatori pentru București sunt suficienți pentru a putea monitoriza activitatea rezidenților în aceste cabinete, să meargă prin rotație și în Ilfov și sperăm că toate aceste elemente vor veni în sprijinul și în îmbunătățirea pregătirii rezidenților pe medicina de familie.

Noi am scos la Rezidențiat, în sesiunea noiembrie un număr de 75 de locuri de medicină de familie, 25% din toate locurile pe țară, cele 75 de locuri fiind ocupate în totalitate", a completat medicul.

Rezidențiat 2023. Sesiune extraordinară de concurs pentru rezidențiatul pe loc și pe post, sesiunea 14 mai 2023

 

"Ministerul Sănătății va organiza la data de 14 mai 2023, în condițiile prevăzute de art. 181 (2) al Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, cu modificările ulterioare, o sesiune extraordinară a concursului de intrare în rezidențiatul pe loc și pe post.

Concursul va fi organizat în centrul universitar București, pentru locurile și posturile rămase neocupate la domeniul Medicină, în sesiunea 20 noiembrie 2022, conform celor prevăzute în anexă.

Publicația și Metodologia de concurs, vor fi aduse la cunoștința celor interesați, prin afișare pe pagina web a Ministerului Sănătății, respectiv pe pagina web rezidențiat.ms.ro", a anunțat Ministerul Sănătății. 

VEZI AICI LISTA locurilor și posturilor scoase la CONCURS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel