Tedros Adhanom vrea ca toate țările membre să semneze acordul OMS. Ce se va întâmpla la următoarea pandemie

Tedros Adhanom Ghebreyesus - Foto: Agerpres
Directorul general al OMS îndeamnă statele membre să adopte acordul privind lupta împotriva pandemiilor.

UPDATE: Tratatul pandemic adoptat în comisie la Adunarea Mondială a Sănătăţii (vot)

Acordul cu privire la prevenirea şi lupta împotriva pandemiilor a fost adoptat luni în comisie de Adunarea Mondială a Sănătăţii, înaintea votului adunării de marţi, a anunţat preşedintele comisiei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Proiectul de rezoluţie A 7810 addendum 1 este prin urmare adoptat cu 124 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 11 abţineri", a declarat preşedintele comisiei, ministrul sănătăţii din Namibia, Esperance Luvindao, cu privire la votul desfăşurat prin ridicarea mâinii la solicitarea Slovaciei.

Adoptarea în comisie lasă să se întrevadă că votul de marţi, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, nu va fi decât o formalitate.

Printre ţările care s-au abţinut luni se numără Iran. Israel, Rusia, Italia, Slovacia şi Polonia.

Adunarea Mondială a Sănătăţii este organismul decizional suprem al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Știre inițială

Este ''un moment istoric'': directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a îndemnat luni state membre să adopte acordul privind lupta împotriva pandemiilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

''Fiecare Adunare mondială a sănătăţii este importantă, dar cea din acest an este cu atât mai importantă'', a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în deschiderea reuniunii anuale a statelor membre OMS.

''Cu prilejul acestei adunări, statele membre vor examina şi, sperăm, vor adopta acordul OMS asupra pandemiilor. Este cu adevărat vorba despre un moment istoric'', a spus el.

După mai bine de trei ani de negocieri, textul acordului a fost finalizat pe 16 aprilie prin consens. Statele Unite nu au participat la finalul discuţiilor după decizia lui Donald Trump de a părăsi OMS.

Acordul, care îşi propune să prevină, să detecteze şi să lupte mai bine împotriva pandemiilor mizând pe o coordonare şi monitorizare internaţională mai bună, precum şi pe echitate în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri şi tratamente urmează să fie adoptat de adunarea generală marţi.

Negocierile au fost îndelung blocate din cauza unor dezacorduri între ţările bogate şi cele sărace, care consideră că au fost abandonate pe perioada pandemiei de COVID-19.

Acordul este cu precădere combătut de cei care cred că documentul va limita suveranitatea statelor.

Însă ''chiar în plină criză şi în faţa unei opoziţii importante, aţi muncit fără pauză, nu aţi abandonat niciodată şi v-aţi atins obiectivul'', iar apoi ''aţi ajuns în cele din urmă la un consens în dimineaţa zilei de 16 aprilie, după o noapte de negocieri intense'', a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

''Am fost foarte onorat să mă aflu în sală'' în acea noapte ''pentru a asistat la acest amestec colectiv de emoţii: bucurie, triumf, uşurare, epuizare'', a mai spus el.

Ţările membre mai au de negociat până în mai 2026 detaliile unui mecanism ''de acces la agenţii patogeni şi de partajare a beneficiilor'' (PABS) care vizează sporirea partajării informaţiilor despre patogenii cu potenţial pandemic, precum şi asupra produselor de sănătate cum sunt vaccinurile.

După ce va fi finalizat, acordul va putea fi ratificat. E nevoie ca tratatul să fie ratificat de 60 de state pentru a intra în vigoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme

Crossuri externe

pixel