Rezecțiile hepatice: ce sunt și de ce sunt considerate intervenții complexe

Dr Dragoș Romanescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicul Dragoș Romanescu de la Spitalul Clinic Sanador din București a vorbit la Interviurile DC Medical despre rezecțiile hepatice.

”Ficatul este un organ de importanță vitală, un organ nepereche care se poate regenera având numeroase funcții importante în organism”, afirmă doctorul Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie generală în Spitalul Clinic Sanador, cu competențe în Chirurgia hepato-bilio-pancreatică și Chirurgia oncologică.

Ficatul ne ajută să scăpăm de toxinele din organism și contribuie la sinteza proteinelor, acestea din urmă fiind responsabile de repararea oricărei răni din organism.

”Această calitate a ficatului a ficatului de a se regenera ne-a ajutat foarte mult în efectuarea rezecțiilor iterative, rezecțiile succesive care se impun mai ales la pacienții neoplazici care în cursul urmăririi bolilor neoplazice au nevoie de două sua chiar de mai multe urmăriri chirurgicale. A fost folosită această calitate și în transplantul hepatic, în efectuarea transplantului living related cu un segment de ficat recoltat de la un donator viu sau chiar în transplantul de la un donator cadaveric”, spune medicul Romanescu la Interviurile DC Medical.

Procesul de rezecție este unul foarte complex, dat de mai mulți factori.

”Rezecția hepatică necesită resurse umane și materiale importante. Din echipa de rezecție fac parte nu numai chirurgi, ci și hepatologi, gastroenterologi, imagiști, radiologi, anesteziști și necesarul, dotarea blocului operator a secției de Terapie Intensivă trebuie să fie una de top.

Un al doilea factor important îl reprezintă experiența chirurgului. Chirurgul trebuie să fie bine instruit în acest domeniu, trebuie să cunoască foarte bine anatomia ficatului,nu numai anatomia normală, ci și variantele anatomic eși anatomia remaniată după eventualele rezecții anterioare pentru că regenerarea ficatului se face păstrând funcția ficatului, dar arhitectura se modifică. (...) Nu se refac și vasele de sânge care au fost secționate în timpul rezecției. Și lucrul acesta are o importanță foarte mare în eventualele rezecții hepatice pentru că o recidivă de mici dimensiuni care, în mod normal n-ar pune probleme, pe un ficat remaniat care mai are doar o hepatică din cele trei, pentru că celelalte două au fost rezecate prin poziționarea acestei recidive de mici dimensiuni poate să o facă inabordabilă chirurgical pentru că o injurie a ultimei hepatice poate să ducă la insuficiență hepatică și la deces”, explică medicul Dragoș Romanescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel