Retenția de apă: 4 semne că nu te-ai îngrășat, ci nu elimini apa

Retenția de apă se produce atunci când se stochează apă suplimentară în țesutul organismului sau între vasele de sânge. Există o serie de factori care pot determina această acumulare și, din cauza ei, puteți câștiga sau pierde câteva kilograme în greutate într-o zi

Dacă ați „câștigat" peste noapte câteva kilograme în greutate, s-ar putea să fiți alarmat dacă nu pare să existe un motiv pentru asta. Este posibil, totuși, ca creșterea bruscă a greutății să fie de fapt o retenție a apei.

Retenția de apă apare atunci când organismul stochează apă suplimentară, în țesut sau între vasele de sânge. Există o serie de factori care pot determina retenția apei, inclusiv consumarea unor cantități mari de sodiu sau carbohidrați, deshidratare, stil de viață, hormoni, medicamente sau chiar vremea.

[Retenția apei] are, în general, legătură cu consumul de alimente sărate, lipsa exercițiilor fizice sau a transpirației prin care s-ar disipa sarea", a spus dr. John P. Salerno, fondatorul Centrului Salerno, pentru INSIDER. „Uneori are de-a face cu disfuncția renală, în care rinichii nu pot elimina apa", a spus el. „De asemenea, dezechilibrele hormonale ... retenția de apă poate fi exacerbată de mentruația problematică"

Consumând mai mult potasiu și mai multă apă vă ajută să reduceți retenția apei, oferind rinichilor șansa de a elimina excesul.

Iată patru semne că nu v-ați îngrășat, ci că doar rețineți apă.

1) Dacă ați observat că încheieturile sau gleznele vă sunt umflate sau inelele sunt mai strâmte decât de obicei, probabil că ați acumulat apă.

Oamenii pot sesiza că li se umflă gleznele, că ciorapii, care brusc par cam strâmți, lasă urme pe piele, de exemplu. Aceasta este retenția apei care cauzează creșterea în greutate", a spus Dr. Salerno.

Dacă apăsați pe piele și o urmă rămâne acolo pentru câteva secunde, este un semn că acumulați apă în organism. Atenție, însă, retenția de apă e normală în anumite cazuri, spre exemplu atunci când zbori.

Când mergi cu avionul, la coborâre dacă ai apăsat pe glezne și rămâne o urmă acolo pentru puțin timp. Aceasta este un semn că inima ta funcționează normal și că ai reținut puțină apă", a declarat dr. Holly Lofton, director al programului de management al greutatii la NYU Langone Health, pentru INSIDER.

2) Dacă vă cântăriți în fiecare zi, s-ar putea să observați că brusc aveți cu unul-două kilograme mai mult. Asta e doar greutatea dată de acumularea de apă. Este nevoie de mai mult timp ca grăsimea să se vadă pe cântar.

Pentru a „depune" o jumătate de kilogram de grăsime, va trebui să consumați mai mult cu 3.500 de calorii decât aveți nevoie. Dieteticianul Monica Reinagel a declarat, pentru Livestrong, că poate dura câteva săptămâni pentru ca grăsimea să se acumuleze în corpul dumneavoastră.

3) Dacă stomacul vă este umflat și vă simțiți balonat, mai ales după mese, este probabil să fie din cauza apei acumulate în organism, pentru că o masă nu vă va face să depuneți imediat grăsime.

4) Pe măsură ce rinichii vă restabilesc echilibrul de apă și de sare din organism, retenția de apă trebuie să scadă.

[Rinichiul] decide dacă trebuie să rămână în apă în organism. Dacă ați mâncat prea multă sare cu o noapte înainte, atunci rinichii vor menține mai multă apă pentru a dilua sau corecta dezechilibrul sarat, pe care îl elimină apoi", a declarat dr.Katherine Zeratsky, nutriționist la clinica Mayo si coautor al dietei Mayo, pentru WebMD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel