Resveratrolul, antioxidantul ce luptă cu stresul. Unde îl găsim și ce alte beneficii mai are

resveratrolul. FOTO: Freepik @8photo
Resveratrolul este un antioxidant cu efect asupra stresului. Printre altele ajută la încetinirea declinului cognitiv.

Resveratrolul este un compus polifenolic produs de unele plante cu acțiune antioxidantă, având efecte benefice asupra stresului și a daunelor provocate de factorii de mediu.

Polifenolii, tipuri

Cercetătorii au identificat peste 8.000 de tipuri de polifenoli, pe care i-au împărțit în patru categorii principale.

Flavonoidele reprezintă 60% din numărul total de polifenoli. Între acestea, cele mai cunoscute sunt quercetina, kaempferolul, catechinele și antocianii, care se găsesc în alimente precum merele, ceapa, ciocolata neagră și varza roșie.

Acizii fenolici reprezintă aproximativ 30% din toți polifenolii. Printre exemple se numără stilbenele și lignanii, care se găsesc mai ales în fructe, legume, cereale integrale și semințe.

Amidele polifenolice includ capsaicinoidele din ardeii iuți și avenantramidele din ovăz.

Alți polifenoli. În acest grup sunt incluse resveratrolul din vinul roșu, acidul elagic din fructele de pădure, curcumina din turmeric și lignanii din semințele de in, semințele de susan și cerealele integrale.

Resveratrolul, beneficii pentru sănătate

Resveratrolul a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, care includ:

- menținerea sănătății inimii, ca urmare a proprietăților antioxidant.  Resveratrolul are impact asupra tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și în prevenirea formării cheagurilor de sânge ce pot duce la infarctul miocardic sau la AVC;

- scăderea colesterolului ”rău” și creșterea colesterolului ”bun”;

- menținerea sănătății creierului. Resveratrolul ajută la protejarea creierului și la încetinirea declinului cognitiv;

- protejarea sistemului osos;

- protejează sănătatea ficatului, prin reducerea depozitelor de grăsimi, prevenind astfel apariția fibrozei sau a steatozei hepatice;

- previne pierderea auzului;

- protejează împotriva infecțiilor. Resveratrolul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și poate reduce simptomele anumitor infecții și iritații ale pielii;

- reglează nivelul de insulină;

- are efect anticancerigen. Antioxidanții și fitonutrienții pot preveni apariția cancerului, iar studiile arată că resveratrolul poate contribui la bloarea procesului de carcinogeneză;

- poate preveni apariția obezității, prin prevenirea depunerii grăsimilor și reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajutând în același timp la reducerea greutății corporale.

Vezi și: Aportul de vitamina K, asociat cu reducerea riscului de fracturi. Care este doza periculoasă

Resveratrolul, surse importante

Resveratrolul este prezent în mai bine de 70 de plante, dar cel maimult se găsește în coaja și semințele strugurilor roșii.

"Vinul roșu este fermentat cu pielițe de struguri, deci conține resveratrol.

Există ceva resveratrol în vinul alb, dar vinul roșu conține de trei până la 10 ori mai mult resveratrol în comparație cu vinul alb”, susține nutriționistul Julia Zumpano, potrivit Cleveland Clinic.

De asemenea, resveratrolul se gășește în cantități mari în:

- alune

- afine

- merișoare

- dude

- soia

- rodii

- fistic

- ciocolată neagră.

Însă planta cu cel mai mare conținut de resveratrol este Polygonum cuspidatum sau troscotul japonez, dar în acest caz nu se poate consuma ca atare, ci sub formă de extract ce se obține din rădăcina plantei.

Pentru a beneficia de resveratrol, Zumpano sugerează să introduceți 1 gram de resveratrol în dieta dumneavoastră în fiecare zi și că este important ca acesta să provină din surse naturale.

Un pahar de vin sau de suc de struguri este în regulă, dar recurgerea la suplimente de resveratrol poate să nu fie calea cea mai potrivită, deoarece prea mult dintr-un lucru bun poate prezenta uneori efecte negative.

Printre efectele negative ale suplimentelor de resveratrol trebuie menționat cel privind interacțiunea cu medicamentele anticoagulante sau cu antiinflamatoarele nesteroidiene, existând riscul de apariție a hemoragiilor. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, acestea pot lua suplimente de resveratrol, dar numai în cantități mici și doar la recomandarea medicului.

2 antioxidanți, asociați cu încetinirea declinului cognitiv. Afinele, ceaiul verde și ceapa, printre sursele de antioxidanți

Flavonolii, numiți 3-hidroxillavone, sunt cele mai răspândite flavonoide din alimentele vegetale și sunt reprezentați în principal de quercetină, kaempferol și miricetină, în timp ce derivatul metilat izorhamnetină este, de asemenea, comun printre diferiții flavonoli care se găsesc în alimentație, iar printre proprietăți se numără acțiunea antioxidantă și antiinflamatorie, arată Science Direct.

De altfel, cei mai comuni antioxidanți sunt: vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-carotenul, catechinele, flavonoidele, resverastolul, luteina, seleniul, zincul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Quinoa, beneficii pentru sănătate. Boala celiacă, diabetul și bolile neurodegenerative, pe lista scurtă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel