Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Acneea este o afecțiune a pielii foarte răspândită, care afectează aproximativ 85% dintre adulții tineri. Tratamentele convenționale sunt eficiente, dar costisitoare și au efecte secundare precum uscăciunea și iritarea.
Acest lucru i-a determinat pe mulți să încerce tratamente naturale pentru acnee la domiciliu, 77% dintre pacienții cu acnee încercând aceste metode.
Cu toate acestea, multe remedii de casă nu au dovezi științifice și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina eficiența lor. Acest articol explorează o serie de remedii casnice populare pentru acnee. Acneea este o afecțiune comună a pielii care apare atunci când foliculii pielii se blochează cu ulei și celule moarte.
Nu se limitează la anii adolescenței, deoarece glandele sebacee produc mai mult ulei. Acneea la adulți este frecventă la 40 și 50 de ani.
Acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu ulei și cu celule moarte, ceea ce duce la dezvoltarea Propionibacterium acnes (P. acnes). Celulele albe din sânge atacă P. acnes, provocând inflamarea pielii și apariția acneei.
Printre factorii care contribuie la apariția acneei se numără genetica, dieta, stresul, schimbările hormonale și infecțiile. Tratamentele clinice sunt cele mai eficiente pentru reducerea acneei, în timp ce tratamentele la domiciliu sunt încă în curs de investigare. Simptomele comune includ puncte albe, puncte negre și coșuri.
Aplică oțet de cidru de mere
Oțetul de cidru de mere, obținut din suc de mere fermentat, este accesibil și eficient în îmbunătățirea aspectului cicatricilor de acnee. Acesta conține acizi organici, cum ar fi acidul citric, despre care s-a constatat că ucide P. acnes în combinație cu oxidul de zinc.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să susțină utilizarea sa pentru tratamentul acneei, iar unii dermatologi îl sfătuiesc să nu fie folosit din cauza potențialelor iritații ale pielii. Pentru utilizare, amestecă 1 parte de oțet cu 3 părți de apă, aplică pe piele, clătește și usucă.
Ia un supliment de zinc
Zincul, un nutrient esențial pentru creșterea celulară, producția de hormoni, metabolism și funcția imunitară, a fost bine studiat pentru tratamentul acneei. O meta-analiză din 2020 a arătat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește numărul de imperfecțiuni. Aportul zilnic recomandat este de 40 mg, dar un aport excesiv poate provoca dureri de stomac și iritații intestinale, potrivit Healthline.
Hidratează cu aloe vera
Aloe vera este adesea folosită în produse pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv abraziuni, erupții cutanate, arsuri, răni și inflamații ale pielii. Conține acid salicilic și sulf, care sunt folosite în tratamentul profesional al acneei. Un studiu din 2018 a sugerat că gelul de aloe vera, atunci când este combinat cu alte substanțe, cum ar fi crema de tretinoină sau uleiul de arbore de ceai, poate îmbunătăți acneea.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări științifice suplimentare pentru a înțelege pe deplin beneficiile anti-acnee ale aloe vera. Pentru a utiliza gelul de aloe vera, răzuie gelul din plantă, aplică-l direct pe pielea curată ca o cremă hidratantă și repetă de 1 până la 2 ori pe zi. Este esențial să cumperi gel de aloe vera pur, fără aditivi.
Foto: Freepik @prostooleh
Fă o mască de miere și scorțișoară
Mierea și extractul de scoarță de scorțișoară pot avea efecte antibacteriene împotriva P. acnes, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acestora. Un studiu din 2017 a constatat că mierea singură poate bloca sau distruge creșterea P. acnes. Un alt studiu din 2016 a constatat că aplicarea mierii după un săpun antibacterian nu a fost mai eficientă decât utilizarea săpunului singur.
Folosește ulei de arbore de ceai
S-a constatat că uleiul de arbore de ceai, extras din frunzele de Melaleuca alternifolia, reduce acneea și este un substitut eficient pentru antibioticele topice și orale. Este natural, nu necesită mult produs și poate fi lăsat să acționeze peste noapte. Cu toate acestea, nu este aprobat de FDA și se poate usca. Pentru a-l folosi, amestecă uleiul de arbore de ceai cu apă, aplică-l pe zonele afectate și apoi aplică o cremă hidratantă, dacă dorești.
Redu consumul de lactate
Relația dintre consumul de lactate și acnee este controversată, studiile arătând o legătură între consumul de lapte integral și acnee. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o relație de cauzalitate reală, deoarece participanții au declarat singuri datele în aceste studii.
Ia un supliment de ulei de pește
Acizii grași Omega-3, care se găsesc în alimente, oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Uleiurile de pește conțin EPA și DHA, care pot diminua factorii inflamatori și reduce riscul de acnee. Consumul acestor acizi grași poate fi realizat prin somon, sardine, hamsii, nuci, semințe de chia, semințe de in măcinate și suplimente de ulei de pește. Cu toate acestea, rezultatele pot dura ceva timp pentru a se vedea.
Pune ceai verde pe piele
Ceaiul verde are un conținut ridicat de antioxidanți și poate promova o stare de sănătate bună și reduce acneea. Polifenolii din ceaiul verde ajută la combaterea bacteriilor și la reducerea inflamației, care sunt principalele cauze ale acneei. Cu toate acestea, există cercetări limitate cu privire la beneficiile sale pentru acnee.
Un studiu din 2016 a constatat că femeile care au luat zilnic extract de ceai verde au avut mai puțină acnee. Aplicarea ceaiului verde pe piele a redus, de asemenea, producția de sebum și coșurile. Ceaiul verde poate fi transformat în creme și loțiuni, sau amestecat cu miere pentru o mască.
Exfoliază regulat
Exfolierea este un procedeu la domiciliu care poate îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii prin îndepărtarea celulelor moarte și prin eficientizarea tratamentelor împotriva acneei. Cu toate acestea, cercetările privind eficiența sa sunt limitate.
Unele studii sugerează că exfolierea poate îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii, dar sunt necesare mai multe cercetări. Există diverse produse de exfoliere disponibile, iar unii dermatologi recomandă o exfoliere chimică delicată cu produse cu acid salicilic sau glicolic.
Redu stresul
Stresul poate reduce acneea și poate îmbunătăți starea generală de sănătate, dar legătura sa cu acneea nu este pe deplin înțeleasă. Acesta poate crește producția de sebum și inflamația, înrăutățind acneea. Tratamentele de relaxare și de reducere a stresului pot îmbunătăți acneea, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Fă exerciții fizice regulat
Exercițiile fizice pot reduce acneea, reglează hormonii și diminuează stresul și anxietatea, care pot contribui la apariția acneei. CDC recomandă adulților să se angajeze în două tipuri de activitate fizică în fiecare săptămână timp de 150 de minute, inclusiv mersul pe jos, drumeții, alergare și ridicarea de greutăți.
Protejarea pielii de razele UV cu o cremă de protecție solară cu spectru larg este esențială dacă plănuiești să te antrenezi afară.
Remediile naturale pentru acnee sunt populare, dar nu toate sunt eficiente din punct de vedere clinic. Consultă un dermatolog pentru acnee severă. Procedurile din cabinet, cum ar fi laserele, micro-needlingul și fillerul, pot îmbunătăți aspectul, în timp ce exfolierea regulată și remediile de acasă pot reduce cicatricile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...