Regula 5-2-1-0 și beneficiile sale pentru sănătate. E ușor de urmat de toată familia

regula - FOTO: Freepik @Drazen Zigic
O regulă simplă, ușor de urmat de toată familia. În ce constă regula 5-2-1-0.

Viața ne este formată din reguli și nu de puține ori le încălcăm, voit sau nevoit. Specialiștii de la Mayo Clinic au explicat una dintre cele mai ușoare reguli pe care o poate aplica, fără bătăi de cap, oricine, de la cel mai mic membru al familiei până la vârstnici.

Totul ține de acceptarea faptului că o ieșire la pizza sau la fast-food după un antrenament sau un meci se poate transforma în astfel de opriri mai des în timpul unei săptămâni. Mai mult, că statul în fața dispozitivelor electronice, fie că vorbim de televizor sau de laptop ori tabletă înseamnă timp mai puțin petrecut alături de familie.

Astfel, regula 5-2-1-0 este o modalitate prin care se pot crea obiceiuri sănătoase, dar și amintiri plăcute.

În ce constă regula 5-2-1-0

Prima regulă, cea a lui 5, înseamnă să mâncați 5 sau mai multe porții de legume și fructe pe zi. O dietă echilibrată nu doar că vă conferă o stare de bine, dar are și o multitudine de beneficii asupra sănătății. Iar într-un mediu tot mai poluat, cele cinci porții de legume și fructe chiar funcționează.

Regula lui 2. Limitați timpul petrecut în timpul liber în fața ecranelor la două ore sau chiar mai puțin pe zi.

Regula lui 1. Faceți o oră de activitate fizică pe zi. Cine poate, chiar și mai mult.

Regula lui 0. Beți zero băuturi îndulcite cu zahăr pe zi.

Lumina albastră și sindromul de STRES digital. Regula 20-20-20

Cum puteți pune în aplicare regula 5-2-1-0

Pentru urmarea acestor reguli trebuie doar să vă informați și să deveniți un bun exemplu pentru cei ai casei, mai ales pentru cei mici, care vă copie comportamentul, fie că vorbim de cel alimentar, cât și de cel legat de petrecerea timpului.

Luați mesele împreună. Studiile arată că un mic dejun sănătos reduce întârzierile comportamentale și emoționale. Eliberați masa și așezati-vă împreună. Faceți din masă o ”zonă fără electronice”, iar acest lucru vă va ajuta să vă concentrați mai mult pe ceea ce mâncați.

Evitați alimentele cu adaos de zahăr. Peste 60% din alimentele procesate au adaos de zahăr, astfel că menținerea acestor alimente la un minimum de consum vă ajută la controlul glicemiei, dar și la scăderea riscului de a lua în greutate.

Controlul porțiilor. Acestea trebuie consumate în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o faceți în fiecare zi.

Dați un exemplu copiilor. Cei mici vor face ceea ce faceți dvs, nu ce spuneți. Motiv pentru care pentru a promova un stil de viață sănătos trebuie ca adulții să facă primul și cel mai important pas, notează Mayo Clinic.

Culoarea din farfurie, esențială pentru meniul copiilor. Nutriționist: Creierul nu-și primește energia necesară

Îmbătrânirea pulmonară și cura de 5 porții de fructe și legume: Bilic: Chiar funcționează

Medicul Mihaela Bilic, pe contul său de socializare, a atras atenția cu privire la fenomenul pe care îl trăim încă din momentul nașterii, acela al îmbătrânirii, dar și cum putem încetini acest proces, subliniind că nu doar pielea este cea care îmbătrânește, ci și plămânii.

Pentru aceștia, procesul începe în jurul vârstei de 30 de ani, iar poluarea este unul dintre cei mai nocivi factori.

”Îmbătrânim și unde nu ne gândim.

Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator.

Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism.

Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav.

Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.

Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel