Reflexoterapia, mai mult decât o simplă tehnică de RELAXARE

reflexoterapia FOTO: Pexels @stephanie allen
Reflexoterapia: cum funcționează și ce efecte are? Există studii științifice care stau la baza 

Reflexoterapia este o metodă terapeutică alternativă, care se referă la masarea și aplicarea presiunii în puncte specifice din corp (mai ales la nivelul tălpilor) pentru vindecarea anumitor condiții medicale.

Principiul terapeutic

La baza reflexoterapiei stă concepția privind căreia anumite zone din talpă corespund organelor interne, iar odată cu aplicarea presiunii la acest nivel, va avea loc o reglare a funcționalității organelor respective. Tehnica este mai mult o terapie complementară, decât un tratament alternativ și vine în ajutorul tratamentelor clasice pentru anumite patologii.

Deși principiul reflexoterapiei nu are suport științific, metoda este eficientă și dă roade la multe persoane cu diverse probleme de sănătate.

Studii

Există numeroase dovezi științifice care arată efectele reflexoterapiei asupra corpului. În unele studii este demonstrat faptul că reflexoterapia îmbunătățește presiunea diastolică, frecvența cardiacă, frecvența respiratorie și reduce nivelul de stres. Alte cercetări arată că acestă modalitate terapeutică are efect analgezic la persoanele în vârstă cu dureri de spate.

Unii medici specialiști sunt de părere că reflexoterapia funcționează datorită efectului placebo la care răspunde corpul pacienților.

Tehnică de relaxare

Reflexoterapia are un puternic efect calmant și relaxează corpul. Pentru persoanele mai sceptice, care nu cred neapărat în beneficiile tehnicii la nivelul organelor interne, reflexoterapia poate fi strict o tehnică de relaxare și de reducere a stresului. Totodată, acestă metodă alternativă crește calitatea somnului și intervine în combaterea insomniilor.

Calmează migrenele

Reflexoterapeuții susțin că prin stimularea punctelor specifice zonei cerebrale de la nivelul tălpilor, persoanele care suferă de dureri de cap pot scăpa de acestea. De asemenea, aceștia sunt de părere că reflexoterapia poate adresa orice boală de sistem, fie ea digestivă, respiratorie, cardiacă, urinară, neurologică sau hormonală.

Indiferent care ar fi principiile sau acțiunea exactă a reflexoterapiei, cu siguranță aceasta este o metodă de eliminare a stării de anxietate și automat de liniștire a întregului corp.

Vezi și: Oxigenoterapia: utilizări, beneficii și riscuri. Contraindicată în traumatisme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel