Recuperarea după o boală gravă, influențată de starea psihică

Psihiatrie
Recuperarea după o boală gravă deseori afectează starea psihică. Gestionarea stresului și a anxietății sunt la fel de importante ca și recuperarea fizică. 

Recuperarea după o problemă majoră de sănătate cum ar fi o intervenție chirurgicală, un atac de cord sau o leziune nu este întotdaun ușoară. Pacienții se confruntă deseori cu stres, anxietate și depresie, care însoțesc aceste afecțiuni.

Cu toate acestea, gestionarea sănătății mintale este la fel de importantă ca și sănătatea fizică, atunci când este vorba despre o recuperare completă. „Nu există nicio îndoială că starea de spirit poate dicta cât de repede îți poți reveni dintr-un impas fizic”, spune Dr. Jeff Huffman, director al programului de cercetare psihiatrie cardiacă la Harvard-afiliat Massachusetts General Hospital. 

Minte și corp 

Atunci când vă aflați sub stres și anxietate constantă, efectul asupra pshihicului este, adesea, mare. Acest lucru poate crește tensiunea arterială și declanșa inflamația, ceea ce poate face recuperarea dvs. mai lungă și mai dificilă. "Și o ușoară depresie legată de întârzierea recuperării poate slăbi motivația și atenția de care ai nevoie să ai grijă mai bine de tine", spune dr. Huffman.

Știința a arătat o legătură strânsă între minte și corp în cazul persoanelor care suferă un eveniment serios de sănătate. Cercetările de la American Heart Association, prezentate la sesiunile științifice privind calitatea asistenței medicale și a rezultatelor din 2018, au constatat că aproximativ 20% dintre bolnavii cu boli cardiovasculare suferă de depresie, ceea ce poate afecta felul în care se ocupă de starea lor.

Cercetătorii au remarcat faptul că pacienții cu atac de cord diagnosticați cu depresie au avut cu 54% mai mare riscul de a fi spitalizați mai târziu în, comparație cu cei care nu au depresie.

Depășirea anxietății sau depresiei înainte de a avea o intervenție medicală poate, de asemenea, să vă afecteze recuperarea, potrivit unui studiu din mai 2017, publicat în British Journal of Surgery. Cercetatorii au revizuit informațiile de sănătate ale 177.000 de oameni care au suferit protezarea șoldului și a genunchiului, operații de hernie sau varicoase.

Ei au descoperit că probabilitatea de a se confrunta cu complicații la operație după intervenția chirurgicală a fost cu 17% mai mare în rândul celor diagnosticați cu anxietate moderată sau depresie, înainte de intervenție chirurgicală. Acest grup a avut, de asemenea, o rată de readmisie cu 20% mai mare la spital, din cauza rănilor

Cum gestionați stresul 

Specialiștii arată trei strategii care vă pot ajuta să gestionați stresul și anxietatea și a evita posibila depresie atunci când suferiți o recuperare fizică. 

Folosiți sprijinul social. Nu puteți trata totul pe cont propriu în timpul recuperării și încercarea de a face acest lucru poate provoca stres constant și anxietate. "Bazați-vă pe familie și pe prieteni pentru asistență, fie că este vorba de asistență la numirea medicului, terapie, sau doar gestionarea medicamentelor și a dietei", spune dr. Huffman. "De asemenea, depuneți eforturi pentru a crește interacțiunile sociale pentru a vă menține starea spirituală, indiferent dacă este vorba de apeluri telefonice, de rețele sociale sau de vizite". 

Concentrați-vă pe faptul că sunteți activ. Indiferent de durata recuperării preconizate, începeți să vă planificați întoarcerea la activitate. "Acest lucru trimite un semnal atat corpului, cât și minții că sunteți în modul de recuperare și lucrați pentru a că îmbunătăți starea", spune dr. Huffman. 

Planificați pașii pe care trebuie să-i faceți și apoi creați o strategie pe care să o urmați. Concentrați-vă asupra a ceea ce puteți face acum, chiar dacă este doar unpas mic, și nu pe ceea ce nu puteți face. "Ar putea fi la fel de simplu ca și plimbatul prin camera dvs. sau în jurul blocului sau efectuarea de exerciții simple în pat", spune dr. Huffman. „Chiar și întâlnirea cu un prieten pentru masa de prânz poate fi benefică, deoarece te face să te miști și să iesi din casă.” 

Amintiți-vă cum ați procedat înainte. Probabil că nu este prima dată când v-ați confruntat cu un regres care a afectat bunăstarea emoțională. "Gândiți-vă la ceea ce ați făcut înainte când ați mai trecut printr-o perioadă dificilă și încercați să o replicați", spune dr. Huffman.

Dacă aveți nevoie de ajutor, un studiu publicat online în 2018 de către Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a sugerat că scrierea despre optimism și recunoștință poate ajuta oamenii să mențină o perspectivă pozitivă, atunci când se confruntă cu probleme de sănătate. De exemplu, scrieți despre reușitele vieții trecute - personale și profesionale - și cum puteți aplica aceste abilități auto-îngrijirii.

De asemenea, gândiți-vă asupra unor obiective de sănătate pe termen scurt și lung pe care doriți să le atingeți după finalizarea procesului de recuperare, cum ar fi călătoria într-o țară nouă sau inițierea unui nou sport sau efort sau îmbunătățirea unui existent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel