Recuperarea cu ajutorul cârjelor - sfaturi și tehnici pentru un proces mai ușor

Carje
Cum trebuie să urcați și să coborați scările dacă folosiți cârje. Sfaturi utile pentru persoanele care utilizează cârje.

Cârjele sunt niște dispozitive medicale ce ajută la creșterea siguranței pentru persoanele afectate atunci când se deplasează prin mers, pentru că cea mai mare parte a greutății corporale se redistribuie către mâini. Există posibilitatea ca medicul să recomande folosirea cârjelor doar pentru o perioadă limitată de timp, dar și permanent, în funcție de gradul și de tipul afectării fiecărui pacient.

În situația în care vă confruntați cu dificultăți din punct de vedere al instabilității la nivelul membrelor inferioare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să folosiți cârje pentru a vă putea menține independența de mișcare.

Tipuri de cârje și pentru ce se recomandă

Dacă trebuie să achiziționați una sau două cârje, aveți la dispoziție o gamă variată de modele pentru a alege. Aceste dispozitive ortopedice pot fi de ajutor atât persoanelor care au înaintat în vârstă, cât și celor care se recuperează în urma unei accidentări sau a unei intervenții chirurgicale. Unele dintre aceste modele asigură sprijin subaxilar, altele pe antebraț, unele pot fi pliate și reglate pe înălțime, așa că ideal ar fi să cereți sfatul unui specialist înainte de a le cumpăra pentru a vă asigura că faceți alegerea potrivită nevoilor dumneavoastră.

Modelele proiectate și fabricate recent sunt superioare atât din punct de vedere al materialelor, cât și din punct de vedere calitativ celor tradiționale (fabricate, de regulă, din lemn și mai greu de folosit). Cele mai noi pot fi ajustate în funcție de înălțimea dumneavoastră, asigurându-vă un plus de stabilitate și de confort.

Există și cârje special proiectate pentru copii, pentru că acestea pot fi utile și în caz de contracții musculare, entorse, luxații sau fracturi – probleme ce pot să apară la orice vârstă. O altă situație în care medicul ar putea recomanda folosirea cârjelor este cea a pacienților care suferă de anumite boli neurologice, dar și cea a persoanelor cu luxație congenitală de șold sau a celor cu diformități. Și pacienții care au boli reumatismale și ortopedice pot să beneficieze de avantajele folosirii carjelor ortopedice.

Sfaturi utile pentru persoanele care utilizează cârje

Unul dintre aspectele cele mai importante atunci când trebuie să folosiți cârje este acela de a menține o poziție corectă a acestora în timpul utilizării. În situația în care stați în picioare, trebuie să poziționați partea de sus a carjei la o distanță aproximativă de doi – patru centimetri sub axilă iar mânerul trebuie să fie undeva în zona șoldului. Pe toată durata folosirii, trebuie să țineți cotul puțin îndoit. Specialiștii recomandă să țineți cârja cât mai aproape de corp, pentru că este cea mai bună variantă pentru a susține corect greutatea corporală cu mâinile.

Deplasarea cu ajutorul cârjelor ortopedice

Atunci când efectuați deplasarea, trebuie să vă aplecați ușor și să așezați cârja cu un pas în fața dumneavoastră. După ce ați făcut primul pas, greutatea corporală trebuie să fie transferată în sarcina cârjei. În acest fel, corpul va avansa iar dumneavoastră trebuie să călcați cu piciorul care nu este afectat. Odată ce piciorul sănătos atinge suprafața pe care vă deplasați, trebuie să anticipați următorul pas și să poziționați din nou cârja mai în față. O altă recomandare a specialiștilor, de care este important să țineți cont, este aceea de a vă concentra asupra suprafeței de mers și nu asupra picioarelor dumneavoastră în timp ce vă deplasați.

Așezarea și ridicarea pentru persoanele care utilizează cârje

Profesioniștii în domeniu au câteva sugestii și pentru momentele în care folosiți cârje și este nevoie să vă așezați sau să vă ridicați. Atunci când trebuie să vă așezați, apropiați-vă cu spatele de locul respectiv. Țineți piciorul cu probleme în față și cârjele țineți-le cu o singură mână, poziționând cealaltă mână în spate, pe suprafața pe care urmează să vă așezați. După aceea, lăsăți-vă ușor până ajungeți într-o poziție confortabilă, iar când trebuie să vă ridicați este indicat să vă deplasați către margine. Este mai bine să țineți cârjele în mâna de pe partea cu piciorul sănătos și să vă ridicați pe acest picior în timp ce vă ajutați cu mâna pe care o aveți liberă.

Cum trebuie să urcați și să coborați scările dacă folosiți cârje

În situația în care este necesar să utilizați cârje ortopedice, urcatul și coborâtul treptelor poate să reprezinte o adevărată provocare. O recomandare foarte importantă a specialiștilor în acest sens este ca atunci când urcați să folosiți piciorul sănătos, cel afectat putând fi folosit atunci când coborați. În timp ce coborați trepte este necesar ca greutatea corporală să fie susținută cu ajutorul cârjelor, ridicând apoi piciorul la care aveți probleme.

Tot atunci când coborați trepte cu ajutorul cârjelor trebuie să aveți girija ca acestea să fie sprijinite pe treapta inferioară, iar cu piciorul afectat trebuie să pășiți înainte. Coborați apoi piciorul sănătos, pe care vă și susțineți greutatea. Dacă în dreptul treptelor pe care le aveți de urcat sau de coborât este montată o balustradă, o puteți folosi în locul uneia dintre cârje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel