Reacții adverse la medicamente, diferite în funcție de sex și gen. Studiu

Medicamente
Un studiu publicat ieri în Jurnalul Britanic de Farmacologie Clinică arată că în funcție de sex și gen, oamenii au reacții adverse diferite la medicamente. Studiul se bazează pe datele Centrului Național de farmacovigilență din Olanda.

Știam că medicamentele funcționează ușor diferit la femei față de bărbați, dar și reacțiile adverse la medicamente sunt diferite în funcție de sex și gen, arată un nou studiu.

Datele pe care se bazează studiul publicat pe 2 aprilie 2019 în Jurnalul Britanic de Farmacologie Clinică (British Journal of Clinical Pharmacology) au fost înregistrate de către profesioniștii din domeniul sănătății, precum și de către pacienți, în baza de date a Centrului Național de farmacovigilență din Olanda.

În 2.483 de combinații distincte de medicamente și reacții adverse la un medicament, au fost constatate discrepanțe în 363 de cazuri (15%). În 89% dintre aceste cazuri, rapoartele se refereau mai des la femei. Medicamentele cu cel mai mare număr de reacții adverse care au fost raportate mai frecvent la femei au inclus hormoni tiroidieni și antidepresive.

Cele mai frecvente reacții adverse, în funcție de sex

Medicamentele cu cel mai mare număr de reacții adverse care au fost raportate mai des pentru femei au inclus hormoni tiroidieni (32 de combinații) și antidepresive (16 combinații pentru simpatomimetice cu acțiune centrală, 14 combinații pentru alte antidepresive).

Unele reacții adverse au fost raportate predominant la femei dintr-o serie afecțiuni cum ar fi cefaleea și amețelile, în timp ce alte reacții adverse precum la tratamente pentru rupturile de tendoane și agresivitate - au fost raportate mai des la bărbați.

„Probabil că aceste diferențe sunt atât factori legați de sex, cât și factori de gen", a spus autorul principal Dr. E.P. van Puijenbroek, de la Centrul de farmacovigilență olandez Lareb, din Țările de Jos. „Factorii legați de sex se referă la diferențele biologice dintre femei și bărbați, în timp ce factorii de gen se referă la diferențe psihosociale, comportamentale sau culturale. Aceste aspecte trebuie luate în considerare la evaluarea siguranței medicamentelor", a continuat acesta.

Constatările pot duce, în cele din urmă, la prescrierea de medicamente specifice fiecărui sex sau la atualizarea recomandărilor de monitorizare în funcție pe gen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel