O substanță chimică nou identificată...
Mortalitatea infantilă a scăzut de la 7,5 la o mie de născuți vii, cât se înregistra în 2015, la 6,7, în 2017, se arată într-un comunicat remis redacției de către Organizația Salvați Copiii.
Potrivit documentului, situația este diferită pe județe, unde se înregistrează un dezechilibru tot mai mare. Sunt județe în care rata mortalității la copii sub un an este de peste două ori mai mare decât în București, acolo unde se află cele mai multe maternități de nivel III.
Potrivit cifrelor, cea mai mare rată a mortalității infantile se înregistrează în județele Botoșani (12,2 la mie), Călărași (11,5 la mie) și Sălaj (10,9 la mie). La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile s-a înregistrat în județele Vaslui (5 la mie), Cluj (4,7 la mie) și București (4,6 la mie).
Din perspectiva istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ dupa căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.806 de decese în 2012, 1.677 în 2013, 1.632 în 2014, 1.507 în 2015, 1.398 în 2016) la 1.364 în 2017, se arată într-un comunica remis prsei de către Organziația Salvați Copiii.
Sunt județe unde situația rămâne dramatică, mai ales în ceea ce privește accesul la servicii medicale urgente și performante. În România, nașterea este, astfel, discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face de multe ori diferența între viață și moarte. Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Rata mortalității infantile este un indicator care ne arată distanța dintre România și statele dezvoltate ale Uniunii Europene, în ceea ce privește capacitatea de a-i salva pe copiii născuți prematur, precum și clivajul între maternitățile dotate cu aparatură medicală adecvată și cele în care medicii nu au la dispoziție suficiente echipamente. Sunt județe unde rata mortalității infantile rămâne de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea, Salvați Copiii a creat această Rețea de sprijin, care funcționează deja de șapte ani, în cadrul căreia maternitățile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mișcare un întreg mecanism pentru a le sprijini. Pentru că diferența dintre viață și moarte o face un incubator”. În România există 20 de unități medicale de nivel III.
România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deși necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), așadar o acoperire de doar 50% din nevoi.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o altă problemă frecventă în România, privind situația maternităților din România. 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematur, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate s-au defectat deja și nu mai pot fi folosite.
Organizația Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor șapte ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.
Până pe 15 martie, fiecare persoană fizică poate contribui la salvarea copiilor născuți prematur printr-un simplu gest care nu costă nimic: redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii. Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, pot fi descărcate de la adresa https://www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...