Activitatea fizică poate fi aliatul...
„În România, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați simptomatic. Adică sunt substanțe banale, antiinflamatorii, antialgice, antipiretice, cele care scad temperatura, sunt suficient de bine hidratați. Nimic special. Faptul că se mai încearcă un medicament sau altul care fac obiectul unor studii clinice în mai multe țări poate să fie benefic, dar în momentul de față aceste studii sunt în derulare și nu avem confirmat niciun fel de medicament care într-adevăr să fie recomandat pentru tratamentul acestei infecții", a spus prof dr Alexandru Rafila.
Gripa și infecția cu coronavirus nu sunt la fel și nu se tratează la fel, a subliniat microbiologul. „Gripa are un agent antiviral care este demonstrat că este eficient, oseltamivir. La gripă avem și vaccinarea antigripală disponibilă în presezon, asta în cazul în care și-au făcut vaccinul. Dar, totuși, dacă ne uităm la gripă vedem că mortalitatea la gripă e de 4-5 ori mai mică decât mortalitatea în cazul infecției cu coronavirus care se apropie de 4%. Nu se tratează la fel", a arătat dr Alexandru Rafila, într-o intervenție la PRO TV.
Deși vești încurajatoare vin din multe state care cercetează acum intens pentru realizarea unui vaccin, profesorul Rafila spune că nu e cazul să ne așteptăm să avem un ser care să ne imunizeze mai devreme de un an. Și asta pentru că tehnic e imposibil.
„Nu numai în China, în SUA, în Israel, în Franța, există vaccinuri aflate în dezvoltare. Țineți minte că noi am discutat acum câțiva ani despre infecția Ebola. Până s-a pus la punct un vaccin care să fie eficient și sigur (...) a durat câțiva ani. Nu poate să dureze mai puțin de un an de zile (crearea unui vaccin eficient, n.r.), cel puțin un an de zile, și din ce cauză? Un vaccin, care se presupune că va fi administrat pe scară mare, care se administrează poate la sute de milioane de persoane, poate și mai mult, trebuie testat din punct de vedere al siguranței extrem de precis, extrem de riguros, extrem de mult! Deci, nimeni nu își permite să pună pe piață un vaccin, sigur, discutăm de un studiu pe care îl fac chinezii până la urmă, dar în momentul în care poți să produci un vaccin pe scară mare, nu poți să riști ca el să producă reacții nedorite, importante, sau să producă pagube mai mult decât beneficii. Și atunci el cu siguranță va fi testat extrem de serios și lucrul ăsta durează!", a explicat Alexandru Rafila.
Un al doilea mare impediment este producția unui vaccin la o scară atât de mare.
„Producția a sute de milioane sau de miliarde de doze de vaccin nu este o glumă. Nu există capacități de producție și nu există personal antrenat să facă vaccinuri în cantități așa de mari peste noapte. Or, asta iar înseamnă o provocare. Până construiești fabricile, până reușești să antrenezi personalul... Există personal calificat, dar ei sunt deja ocupați cu producția altor vaccinuri. Deci, cu siguranță nu se va întâmpla peste noapte, asta e o chestiune așa, mai mult o știre de presă. Apoi, chiar dacă el va fi pus la punct, important e să și ai acces la el! Eu cred că trebuie să ne gândim cel puțin la un an de zile, dacă nu la un an și jumătate", a punctat microbiologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...