Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne spune că toți copiii ar trebui să învețe manevrele de resuscitate și că pentru asta ar trebui creată o disciplină care să fie introdusă în programa școală, nu doar niște cursuri ocazionale.
„Trebuie găsită o soluție de introducere în programa școlară, poate să fie treptată. Sunt țări care fac începând cu prima clasă - cum anunță la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învață copiii anumite manevre, la următoarea altele și când copilul pleacă de la școală, el să știe ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie să intre în România și să devină obligatoriu", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la Maratonul Resuscitării, care are loc sâmbătă într-un mall din Capitală, citat de Agerpres.
Demnitarul vrea ca aceste cursuri de prim ajutor să fie gândite ca o disciplină de sine stătătoare, care să fie predată de profesori instruiți special.
„Asta înseamnă să formezi profesori, să pregătești un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi școlile cu simulatoare, cu manechine. (...) Nu este doar un curs teoretic. Dacă faci doar un curs teoretic și nu dai nimic copilului, practic, copilul nu reține nimic, uită totul în foarte scurt timp. Trebuie să fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în școli și cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ține acest cursuri", a spus Raed Arafat.
Secretarul de Stat a spus că departamentul pe care-l conduce e pregătit să ofere consultanță pentru conceperea acestei noi discipline și implementarea ei în programa școlară.
„Dacă unele țări au avut astfel de proiecte și sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte și să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situații de Urgență este pregătit să colaboreze și cu alte ministere și cu alte entități ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de 'hai să facem', să fie o chestie planificată și să fie de un impact mediu și lung. (...)Trebuie să fie anumite modificări și la legislație. Se va face, eu sunt convins că la un moment dat o să devină acest proiect obligatoriu în școli", a punctat fondatorul SMURD.
Prima ediție de la București a Maratonului Resuscitării, care încă se desfășoară la Sun Plaza, organizată fiind de Fundația pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii" București - Ilfov și centrul comercial, este un succes. Doar în prima parte a zilei au venit 400 de oameni ca să învețe de la voluntarii SMURD.
„Se pare că oamenii totuși au percutat foarte bine. Am avut pe Facebook vreo 2.000 de persoane care au spus că vin. Sunt în jur al 60 de voluntari care vin la diferite intervale de timp. Sunt voluntari veniți din țară, voluntari și ai ISU și ai Fundației pentru SMURD. Eu zic că este un proiect de succes, copiat după un model pe care l-a începutul Clujul în urmă cu ceva timp (...) și am zis să îl aducem și la București și poate și în alte zone ale țării o să facem același lucru", a precizat Raed Arafat.
La maraton, participanții sunt învățați cum să salveze oameni: să elibereze căile respiratorii în cazul în care cineva se îneacă cu mâncare, dar și cum să facă resuscitare până ajunge echipa de urgență la fața locului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...