Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Radiatiile ultraviolete – FOTO: Pexels@Riccardo
Radiațiile ultraviolete produse de razele soarelui pot duce la apariția cancerului de piele.

Radiațiile ultraviolete din zilele toride de vară pot avea un efect devastator asupra sănătății. Medicul dermatolog Olga Simionescu a explicat la Digi 24 ce trebuie să avem în vedere atunci când mergem la plajă.

”Radiațiile ultraviolete produc îmbătrânirea cutanată într-o expunere cumulativă, deci pe termen lung și produc categoric un cancer cutanat provenit din epidermă. Există dovezi că în bază genetică, la anumiți indivizi, soarele poate produce carcinom sau melanoma.

Recomandarea este simplă omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor”, a explicat medicul dermatolog Olga Simionescu.

Vezi și: Teama de întuneric sau NICTOFOBIA. Cum se tratează

Razele soarelui, mai puternice la orele prânzului

Radiațiile ultraviolete sunt mai intense la orele prânzului. De aceea este important să ne protejăm pielea cu loțiuni care au factor de protecție. Medicul dermatolog a explicat cum se procedează.

”Între 11:00 – 16:00 crește fluxul și intensitate a tipului B de ultraviolete, exact al radiației pe care noi o numim meritematogă, că arde produce arsura solară, adică insolația în fazele mai accentuate.

Deci agentul ecran adică crema, produsul de foto-protecție, lapte sau emulsie trebuie aplicat între 11:16 pentru că el în baza cifrei care este inscripționată pe flacon protejează de această arsură solară care s-a dovedit clar că stăm la baza carcinogezenei, adică al procesului inductor de cancer.

Înainte de ora 11 și după 16 se face o comutare pe creștere a intensității UVA-ului. Arde mult mai puțin, ajunge mai profund la nivelul dermului deci la nivelul tegumentului și acolo vorbim despre o protecție alta decât cifra care este inscripționată pe flacon.

De obicei noi întoarcem flaconul și este un sistem de stele care protejează pentru tipul A, pentru că cifra de pe flacon arată protecția împotriva arsurii solare, iar sistemul acesta teste ne arată protecția împotriva tipului A de ultraviolete”,  a  mai explicat medicul.

Vezi și: Fibrele, necesare în alimentație, dar cu măsură. Excesul poate fi dăunător

Semnale de alarmă

Medicul dermatolog a explicat care sunt semnalele de alarmă care pot indica un cancer de piele.

”Apariția la nivelul pielii a unei formațiuni care înainte nu era sau o modificare a unei alunițe fie crește în dimensiuni o leziune care era brun, maronie, neagră, fie își modifică forma.

De obicei pacientul semnalează apariția unei leziuni care anterior nu exista și medicul dermatolog  îi face o dermatoscopie și spune dacă leziunea este din punct de vedere clinic este benignă, este suspectă sau are are un aspect care pledează pentru malignitate, deci pentru cancer.

Desigur că certitudinea o oferă numai microscopul, deci examenul histopatologic, dar astăzi progresul tehnologiei ne face să fim mult mai fiabili într-un diagnostic preoperator comparativ cu anii anteriori”, a mai spus Olga Simionescu.

Pielea deschisă la culoare, mai sensibilă

Culoarea deschisă a pielii și expunerea la razele solare cresc riscul de cancer de piele. Pielea deschisă la culoare trebuie protejată cu produse care conțin un factor de protecție ridicat.

”De exemplu o piele deschisă la culoare nu are melamină și atunci trebuie să fie protejată cu un factor de 50. Un tegument pigmentat constituțional moderat se poate proteja și cu 30. Vara pielea se usucă, în epiderm celulele își pierd apa și atunci trebuie o hidratare superioară cu apă plată care să aibă compoziția chimică necesară dar și cu o emoliere suplimentară la nivelul tegumentului, adică cu măștile hidratante sau cu creme. Dacă ne ardem pielea, depinde de tipul de arsură”, a mai spus medicul.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel