Psihologia rușinii. Tipuri și simptome ale rușinii. Când devine rușinea dăunătoare

Psihologia rușinii - Foto: Freepik @krakenimages.com
Rușinea persistentă poate contribui la apariția sau exacerbarea stărilor depresive. Când devine rușinea dăunătoare?

Rușinea este o emoție profundă și complexă, care afectează fiecare persoană într-un mod unic. 

Este o senzație intensă de disconfort sau teamă în legătură cu evaluarea negativă a propriilor acțiuni, gânduri sau stări de către ceilalți.

Psihologia rusinii examinează această emoție în detaliu, oferind o perspectivă asupra modului în care este percepută, cum se dezvoltă și impactul său asupra comportamentului și bunăstării psihologice.

Oamenii care experimentează rușinea încearcă, de obicei, să ascundă sentimentul de care se simt rușinați. Când rușinea este cronică, poate implica sentimentul că ești fundamental defect. 

Rușinea poate fi adesea greu de identificat în sine.

Când devine rușinea dăunătoare?

Rușinea poate deveni dăunătoare atunci când devine persistentă, excesivă sau interferează semnificativ cu bunăstarea psihologică și calitatea vieții unei persoane.

Acest critic interior ți-ar putea spune că ești o persoană rea, lipsită de valoare sau fără valoare.

Alte concepte comune care se suprapun cu rușinea includ jena, umilința și vinovăția. Cu toate acestea, acești termeni diferiți au nuanțe de semnificație care sunt importante de știut pentru a înțelege mai bine rușinea.

Care sunt simptomele rușinii?

Rușinea poate manifesta o varietate de simptome la nivel fizic, comportamental și emoțional. Este important să reținem că aceste simptome pot varia de la o persoană la alta și pot depinde de intensitatea și contextul emoțional al experienței de rușine.

Simptome Emoționale

Rușinea poate fi adesea însoțită de o stare generală de anxietate sau teamă, în special legată de evaluarea negativă a altora.

Persoanele rușinate pot simți o puternică senzație de vinovăție în legătură cu propriile acțiuni sau comportamente.

Rușinea persistentă poate contribui la apariția sau exacerbarea stărilor depresive.

Oamenii rușinați pot fi predispuși la autocritică excesivă și la evaluarea negativă a propriilor lor valori și calități.Te simți sensibil sau îngrijorat de ceea ce cred alții despre tine.

Sentimentul de neapreciat, folosit sau ca se profită de tine.Sentimentul de respingere, regret, inadecvare sau ca și cum ai avea un impact redus.

Sentimentul că nu poți fi adevăratul tău sine, pierderea identității sau neîmpărtășirea gândurilor sau sentimentelor tale pentru că ți-e frică să fii jenat.

Simptome Fizice:

Unul dintre semnele fizice comune ale rușinii este roșeața feței, determinată de creșterea fluxului de sânge în zona facială.

Rușinea poate fi asociată cu transpirația excesivă, în special în zonele palmei și a frunții.

Unele persoane rușinate pot experimenta tremurul mâinilor sau a altor părți ale corpului.

Rușinea poate provoca senzații fizice neplăcute în stomac sau abdomen.

Senzație de îngheț sau incapacitate de mișcare.

Bâlbâială atunci când încercați să vorbiți sau să vorbiți cu o voce prea blândă

Simptome Comportamentale:

Reacție comună la rușine este evitarea contactului vizual cu ceilalți.

Persoanele rușinate pot tinde să se retragă și să evite interacțiunile sociale pentru a evita evaluarea sau judecata celorlalți.

Rușinea poate afecta modul în care o persoană vorbește, determinând-o să vorbească încet sau să evite comunicarea deschisă.

Unele persoane pot reacționa la rușine prin adoptarea unui comportament defensiv sau agresiv pentru a proteja propria lor imagine sau pentru a devia atenția de la propria lor vulnerabilitate.

Tipuri de rușine

Rușine trecătoare

Rușinea trecătoare se referă la acel sentiment trecător pe care îl ai atunci când faci o greșeală, poate într-un cadru social. De obicei, trece repede și nu creează probleme în viața ta. 

Rușinea cronică

Rușinea cronică este cu tine tot timpul și te face să te simți ca și cum nu ești suficient de bun. Acest tip de rușine vă poate afecta funcționarea și sănătatea mintală.

Umilire

Umilirea este una dintre cele mai intense forme de rușine și apare atunci când suntem critic jenați de ceva. Adesea, acest lucru se simte atunci când se întâmplă ceva în fața altor persoane.

Înfrângere

S-ar putea să ne simțim rușinați atunci când experimentăm eșecul sau înfrângerea. Dacă pierzi un meci sportiv pe care te așteptai să-l câștigi, de exemplu, s-ar putea să simți rușine în pierdere. 

Rușine în jurul străinilor

Rușinea în jurul străinilor reflectă un sentiment că vor descoperi că ceva nu este în regulă cu tine. Acest tip de rușine este comun cu anxietatea socială.  

În fața altora

Rușinea în fața altora se referă la tipul de rușine care este experimentat atunci când cineva se simte jenat în fața altor persoane. Această formă de rușine este legată de sentimentul de umilință.

Rușinea performanței

Sentimentul de auto-conștientizare cu privire la performanța cuiva este un alt tip de rușine. Acest lucru tinde să apară atunci când vorbiți în public, precum și în timpul performanțelor muzicale și atletice.

Rușinea față de sine

Sentimentul că ești o persoană inferioară poate duce la rușine față de sine. Acesta este un tip cronic de rușine cu efecte de lungă durată.

Rușinea internalizată

Rușinea interiorizată se referă la rușinea care a fost întoarsă spre interior. De exemplu, cei care experimentează abuzul din copilărie pot experimenta un sentiment de nevrednicie sau pot simți rușine legată de abuzul lor.

Rușine toxică

Rușinea toxică este similară cu rușinea internalizată prin faptul că implică noțiunea că există ceva inerent în neregulă cu tine în interior. Oamenii care experimentează rușine toxică pot încerca să prezinte un sine exterior perfect pentru a ascunde ceea ce simt în interior.

Rușine sănătoasă

În cele din urmă, rușinea sănătoasă poate exista, de asemenea. Rușinea poate fi sănătoasă atunci când te face să ai umilință, îți permite să râzi de tine, te face umil sau te învață despre limite. 

Este important să recunoaștem diversitatea rușinii și să înțelegem că aceasta poate avea multiple forme și manifestări. Gestionarea rușinii poate implica explorarea și înțelegerea profundă a cauzelor acesteia, precum și dezvoltarea de strategii sănătoase de gestionare și adaptare. În multe cazuri, terapia psihologică poate oferi un mediu potrivit pentru a explora și aborda aceste aspecte emoționale complexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel