Psiholog: De ce sunt copiii mici agresivi și cum îi putem ajuta

EXCLUSIV
Elena Florea, Psiholog clinician și Psihoterapeut, a explicat pentru DC Medical cum se manifestă agresivitatea la copii mici și care sunt cauzele care îi determină să își schimbe comportamentul.

Părinții pot observa anumite modificări în comportamentul copilului, care nu sunt neapărat benefice.

Dr Elena Florea, Psiholog clinician și Psihoterapeut, spune că simptomele agresivității pot fi recunoscute ușor.

"Părinții pot trage un semnal de alarmă atunci când copilul începe să se manifeste violent, desi înainte nu se întâmplă acest lucru. La fel când acesta este agitat în preajma anumitor persoane și refuză să facă ceea ce i se cere. De asemenea, poate apărea și lipsa apetitului", explică psihologul. 

De asemenea, cei mici pot începe să manifeste comportamente dăunătoare, atât acasă, cât și în societate.

"Aceștia pot manifesta agresivitate verbala în relația cu părinții, colegii, prietenii sau educatorul. Atunci când refuza să execute anumite sarcini sau când ceva nu este pe placul sau - cel mic lovește cu mâinile sau cu picioarele", spune specialistul. 

Cauzele acestui tip de comportament pot varia, spune psihologul. De la imitarea adulților, la anumite deficiențe ale sale, sau chiar abuzuri la care este supus.

"Dacă cel mic nu știe să împărată jucăriile, a mai văzut acest mod de rezolvare a situațiilor care în alta parte, nu se exprima verbal corect, este agresat acasă de către părinți, bunici sau alte persoane cu care își petrece timpul, e posibil să dezvolte un astfel de comportament", adaugă ea. 

Aceste comportamente se răsfrâng în activitatea de zi cu zi a copilului, de la performanțele școlare și până la relațiile cu cei din jur.

"Acești copii ajung să aibă o relație deficitara cu părinții, aceștia din urmă simt că nu își pot ajuta copilul, nu reușesc să intelega motivul comportamentului sau, își imaginează că este vorba despre ceva grav. De asemenea pot avea probleme cu colegii, din agresor devine agresat victimă. La grădiniță educatorul ia masuri pentru a nu deranja întregul colectiv, aplica pedepse"

Potrivit psihologului, rolul părinților și al educatorilor este crucial în depășirea acestor probleme. Copilul agresiv, va avea nevoie de mai multă atenție și înțelegere

"Copilul trebuie încurajat să verbalizeze propriile nevoi, de asemenea, au nevoie de exemple în care nu apare violenta, cum ar fi poveștile terapeutice. Foarte importantă este și folosirea empatiei din partea părinților, educatorilor. Trebuie ascultate nevoile copiilor și trebuie manifestată răbdare atunci când se comportă violent", recomandă Elena Florea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel