Prurigo nodular (erupțiile cutanate): ce boli autoimune sau mintale îl produc

Mâncărimea cronică poate fi mai mult decât supărătoare    FOTO: pexels.com
Prurigo nodular - denumirea medicală pentru erupțiile cutanate - este o afecțiune care produce mâncărime a pielii, până la rană, și care a fost asociată cu o serie de afecțiuni autoimune, dar și cu unele mintale. 

Prurigo nodularis (eurupțiile cutanate) este asociat cu tulburări de sănătate mintală, boli sistemice și infecție cu HIV, potrivit unui studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology. Afecțiunea este caracterizată de apariția unor noduli pruriginoși (care produc mâncărime), în general, pe brațe și pe picioare, provocând leziuni cauzate de scărpinat. Nodulii sunt fermi, discreți, cu 0,5 cm în lățime și profunzime. Leziunile sunt late, cu o crustă hematică și pot apărea oriune pe corp, dar în special pe brațe și pe picioare.

Amy H. Huang, doctor în medicină la Hopkins University School of Medicine din Baltimore și colegii săi au estimat prevalența bolii și povara afecțiunilor asociate într-o populație reală din SUA, respectiv 7.095 pacienți cu prurigo nodular, cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, au fost comparați cu trei cohorte: una de control care se potrivea ca vârstă și sex din populația generală (16.595 de persoane), pacienți cu dermatită atopică (23.882 pacienți) și pacienți cu psoriazis (38.283 pacienți).

Prevalență crescută a prurigo nodular

Cercetătorii au descoperit că prevalența afecțiunii prurigo nodular a fost de 72 la 100.000, folosind populația din 2016 în SUA cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Pacienții cu această afecțiune au avut șanse crescute de tulburări de alimentație (4,66%), auto-vătămare (3,17%), tulburări de deficit de atenție / hiperactivitate (2,89%), schizofrenie (2,26%), tulburări de dispoziție (2,24%), anxietate (1,93 %) și tulburări de consum de substanțe (1,62 %).

Probabilitatea infecției cu HIV și a limfomului non-Hodgkin a fost, de asemenea, crescută  (proporții proporționale, 2,68 și, respectiv, 2,28). Afecțiunea, de asemenea, s-a corelat cu obezitatea (1,61%), hipertensiunea arterială (1,50 %) și diabetul de tip 2 (1,42%) și cu o probabilitate crescută de a primi dializă (4,88%) sau de a avea boli renale cronice (1.85%), insuficiență cardiacă (2,18%), boli cerebrovasculare (1,98%) și boli coronariene (1,76%).

„Conștientizarea condițiilor conexe poate ajuta, de asemenea, la ghidarea procesului de lucru și gestionare completă a afecțiunii prurigo nodular”, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel