Proteina responsabilă de regenerarea ficatului, decoperită de cercetători

Ficat
O proteină care este fundamentală în regenerarea ficatului după un transplant sau o intervenție hepatică a fost descoperită de cercetători. 

Cercetătorii au identificat într-un studiu realizat pe șoareci o proteină care este fundamentală restaurarea și regenerarea ficatului după un transplant sau o intervenție hepatică.

Studiul, condus de lectorii de la Departamentul de Biomedicină Carles Rentero și Carles Enrich, a arătat că regenerarea ficatului după o rezecție - o operație care elimină o parte din organ - nu s-ar putea întâmpla la șoareci fără proteina Anexina A6 (AnxA6). Aceste rezultate, publicate în revista Hepatology, ar putea avea un impact asupra strategiei terapeutice viitoare pentru tratarea leziunilor hepatice.

Autorii au remarcat că studiul este „extrem de relevant” pentru numărul din ce în ce mai mare de pacienți cu boli hepatice la nivel mondial. Pentru aceste boli, singurul remediu este un transplant de ficat, în general parțial, apoi au nevoie ca organul să fie restaurat complet și sănătos.

Una dintre cele mai abundente proteine din ficat

Ficatul mamiferelor are capacitatea de a se reface după rezecție, traume sau intoxicații, precum și în anumite situații fiziologice, cum ar fi sarcina sau alăptarea. Această caracteristică a ficatului este baza succesului în transplanturile cu donatori vii.

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat funcția AnxA6, una dintre cele mai abundente proteine din ficat, la șoareci. „Acesta este primul studiu care identifică funcția acestei proteine în ficat in vivo, deoarece funcția sa este destul de necunoscută în procesele fiziologice și procesele bolii”, spune Carles Enrich.

Rezultatele arată cum regenerarea acestui organ după rezecția hepatică nu s-a întâmplat la șoareci fără proteina menționată, ceea ce a dus la moartea animalelor. Acest lucru a fost legat de o scădere ireversibilă a nivelului de glucoză din sânge, un element fundamental în funcționarea hepatică. „Pentru a restabili un ficat sănătos după o rezecție hepatică, rămășițele organului trebuie să îndeplinească funcții critice, cum ar fi menținerea nivelului de glucoză din sânge între mese. Pentru ca această regenerare să aibă loc, mușchii trebuie să descompună proteinele pentru a-și asigura baza de constituenți, aminoacizi, astfel încât celulele din ficat să poată lua și utiliza aceste molecule pentru a crea glucoză”, notează Carles Rentero.

În acest sens, cercetătorii au văzut că șoarecii fără AnzA6 nu au molecule de bază pentru a începe să creeze glucoză. „Studiul arată că transportorii SNAT4, proteine din membrana celulară care iau aminoacizi, nu apar la suprafața celulelor hepatice la acești șoareci, ceea ce face imposibilă primirea aminoacizilor fundamentali precum alanina din sânge și, prin urmare, menținerea producției de glucoză”, notează Carles Enrich.

 „Surprinzător”, continuă cercetătorul, „reinserția de AnxA6 în ficat folosind terapia genică sau punerea glucozei într-o băutură pentru șoareci, a restabilit supraviețuirea acestor animale după operație”

Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate aduc o nouă lumină asupra posibilității ca AnzA6 sau glucoza din sânge să joace un rol atunci când se regenerează ficatul și ușurează insuficiența hepatică, deoarece ar putea schimba protocoalele medicale în timpul procesului de insuficiență hepatică. Cu toate acestea, acest lucru este foarte speculativ și este doar o posibilitate care ar trebui studiată”, spune Carles Rentero.

 

Echipa de cercetători a avut membri de la Facultatea de Medicină a Universității din Barcelona și CELLEX Biomedical Research Center de la IDIBAPS, în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea din Sydney, Universitatea din Londra și Institutul de Cercetare Sant Joan de Déu.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel