Programele de nutriție din școli reduc obezitatea elevilor

Elevii de gimnaziu care învață să aibă un stil de viață sănătos, inclusiv alimentar, au risc mai mic de obezitate
Politicile și programele de nutriție din timpul școlii, care promovează obiceiurile alimentare sănătoase în rândul elevilor de gimnaziu, limitează creșterea indicelui de masă corporală (IMC), adică obezitatea la copii, arată un nou studiu condus de Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Yale.

Studiul de cinci ani, realizat de cercetători de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Yale, în colaborare cu Centrul pentru politici alimentare și obezitate Rudd de la Universitatea din Connecticut, a urmat îndeaproape 600 de elevi din 12 școli din New Haven.

Elevi mai slabi pentru că învață să mănânce sănătos

În școlile cu politici și programe de nutriție îmbunătățite, studenții au avut traiectorii mai sănătoase ale indicelui de masă corporală (IMC, o măsură a obezității) în timp și, până la sfârșitul studiului, au raportat comportamente mai sănătoase decât colegii lor din școli fără politici și programe de nutriție.

Elevii din școli unde au avut sprijin sporit pentru punerea în aplicare a politicilor de nutriție au avut o creștere a procentuală a IMC de mai puțin de 1%, în comparație cu elevii din școli fără acest suport, care au demonstrat creșteri de 3% până la 4% a IMC. Studiul este publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă (American Journal of Preventive Medicine).

Aceste descoperiri pot ghida viitoare intervenții ale comunității și ale școlilor. Obezitatea infantilă este o amenințare serioasă pentru sănătate, iar școlile sunt o modalitate vitală de a ajunge la copii și la familiile lor, pentru a reduce riscurile și pentru a promova sănătatea", a spus autorul principal al studiului, Jeannette Ickovics, profesor de științe sociale și comportamentale la Școala de Sănătate Publică a Yale.

Aceste constatări sprijină puternic politicile anterior adoptate de Administrația SUA, care au furnizat mâncare sănătoasă pentru toți copiii din școlile publice". Aceste politici au fost revizuite săptămâna trecută de Departamentul Agriculturii din SUA.

Contează să învețe de mici. Contează și pentru familie

Studiul este una dintre primele studii de intervenție la nivel școlar care a urmat elevii de-a lungul gimnaziului. Cercetătorii au analizat atât indicatorii comportamentali, cât și cei biologici. Rezultatele sunt printre cele mai impresionante de până în prezent, au spus cercetătorii, probabil din cauza parteneriatului puternic comunitar-educațional, și este o recunoașterea faptului că sănătatea și realizările academice merg de multe ori în mână.

Acestea sunt unele dintre cele mai puternice dovezi pe care le avem până în prezent că educația nutrițională și promovarea comportamentelor de alimentație sănătoasă în săli de clasă și la cantine pot avea un impact semnificativ asupra sănătății copiilor", a declarat Marlene Schwartz, directorul Centrului Rudd și autorul studiului senior, într-un material dat publicității de Universitatea Yale.

Intervențiile nutriționale din școlile analizate au inclus asigurarea faptului că toate mesele școlare au îndeplinit criterii nutriționale federale; furnizarea de buletine informative nutriționale pentru elevi și familiile acestora; campanii la scară largă pentru limitarea băuturilor zaharoase și acidulate și consumului de apă și limitarea folosirii alimentelor sau a băuturilor ca recompensă pentru performanță academică sau un comportament bun.

Doar să le spui că trebuie să facă exerciții, nu are efect

Cercetătorii au testat de asemenea dacă o serie de politici de promovare a activității fizice ar avea un impact asupra indicelui de masă corporală la adolescenți. Ei au constatat că numai adoptând o politică privind activitatea fizică a avut impact redus sau deloc asupra IMC-ului.

Autorii studiului notează în lucrare că mai mult de unul din cinci adolescenți americani este în prezent obez și câ mai mult de unul din doi este supraponderal sau obez. Supraponderalitatea sau obezitatea la începutul vieții afectează sănătatea pe tot parcursul acesteia, contribuind la o serie de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și depresia, care reduc productivitatea și reduc speranța de viață.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel