Programe naționale de pediatrie, extinse

Bebeluș
Dietă cetogenă pentru copiii cu epilepsie, testare auditivă la nou-născuți în 163 de maternități și secții de de pediatrie dar și testare genetică extinsă în pre- și postnatal, acestea sunt trei  dintre modificările pe care Ministerul Sănătății intenționează să le aducă programelor naționale aferente. Pe site-ul instituției, la capitolul transparență decizională, a fost postat un proiect în acest sens.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, până în 10 octombrie, un proiect de modificare și completare a Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017.

Primul punct al acestui ordin vorbește despre modificarea bugetului alocat pe 2018 programelor curative, astfel încât să poate fi adăugate unora dintre ele mai multe subcapitole care presupun și cheltuieli în plus. Printre altele, este vorba și de trei programe naționale din pediatrie.

Dieta cetogenă, pentru copiii cu epilepsie

Același proiect, prevede și includerea „activității de asigurare a dietei cetogene copiilor diagnosticați cu epilepsii rezistente sau status epileptic refractar la tratament cu medicamente anticonvulsivante în cadrul intervenției „Prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce şi monitorizare a epilepsiei şi a manifestărilor paroxistice non-epileptice la copil„ care se implementează în cadrul Subprogramului de nutriţie şi sănătate a copilului".

Testare auditivă pentru nou-născuți, în 163 de maternități și secții de pediatrie

Documentul prevede și extinderea listei unităților sanitare în carul cărora se va realiza testarea auditivă a nou născuților, în condițiile în care „surditatea sau hipoacuzia profundă reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale cu o frecvență de 3/1000 de nou-născuți". „În România, din cauza lipsei dispozitivelor medicale necesare pentru realizarea testării auditive neonatale, efectuarea screening-ului auditiv al nou-născuților se realizează numai în 17 maternități. Lista maternităților în cadrul cărora se efectuează testarea auditivă neonatală va cuprinde număr de 163 maternități și secții de pediatrie cu echipamente medicale de screening auditiv al nou născuților", se arată în ordin.

Testarea genetică prenatală, extinsă

Ministerul Sănătății va modifica și structura „intervenției Prevenirea bolilor genetice prin diagnostic pre- şi postnatal ca urmare a introducerii, în cadrul pachetului de bază, a serviciului „Screening prenatal" și a serviciilor „amniocenteză", „biopsie de vilozități coriale" și „cordonocenteză", care pot fi efectuate ca servicii medicale de spitalizare de zi/în ambulatoriu de specialitate clinic".

„În cazul serviciilor „amniocenteză", „biopsie de vilozități coriale" și „cordonocenteză" se face precizarea în tarifele aferente acestora este inclusă şi testarea genetică a probelor prelevate prin una din următoarele tehnici: citogenetică, FISH, MLPA, QF-PCR. Totodată, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor ordinului mai sus-menționat este necesară modificarea listei de reactivi pentru investigaţii paraclinice/explorări funcţionale specifice în vederea stabilirii diagnosticului unor afecţiuni cronice prevazute în cadrul intervenției „Prevenţia morbidităţii asociate şi a complicaţiilor, prin diagnostic precoce, precum şi monitorizarea unor afecţiuni cronice la copil", mai arată documentul care poate fi consultat integral AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel