Produse din fermele afectate de gripă aviară din Ungaria au ajuns și în România

În România a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă din Maramureș
Produse obținute din păsările din fermele afectate de gripa aviară din Ungaria au ajuns în comerț în țări europene, printre care și România. ANSVSA a notificat CE.  

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană (CE) cu privire la faptul că produse din fermele de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au ajuns și în România. Acolo au fost sacrificaţi curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România, potrivit agerpres.ro.

Potrivit aceleiași surse, astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

"Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România. În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005", arată un comunicat citat de aceeași sursă.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, joi, prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găinile ouătoare ce aparţin fermei societăţii Karin SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Instituţia menţionează că intervenţia rapidă în focarul de boală s-a realizat cu respectarea legislaţiei specifice şi a Planului de Contingenţă/Intervenţie. Păsările au fost eutanasiate şi incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior, se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.

ANSVSA precizează că se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România şi cu Colegiul Medicilor Veterinari din România. În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Instituţia menţionează că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

Conform ANSVSA, în cursul anului 2019 au fost prelevate şi testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodăriile populaţiei, 8.146 de probe din exploataţii comerciale şi 220 de probe de la păsări sălbatice.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel