Această vitamină îți protejează...
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentele (ANSVSA) a solicitat retragerea de la comercializare și de la clienți a mai multor loturi de porumb prăjit și snack mix pentru bere, furnizate de Mogyi România, ca urmare a contaminării cu aflatoxină, o substanță cancerigenă, notează ANSVSA.
Aceste produse sunt Mexicorn cu chilli 70 g (loturile 231110, 231221, 240111, cu termenele de valabilitate 10.11.2023, 21.12.2023 şi 11.01.2024), Mexicorn cu sare 70 g (lot 240110, termen de valabilitate 10.01.2024) și Snack Mix Bere 80 g (lot 240120, termen de valabilitate 20.01.2024)
Acestea au fost retrase din magazinele Kaufland, Cora, Metro Cash & Carry, Carrefour, Profi.
FOTO: ANSVSA
Clienţii care au cumpărat aceste produse sunt sfătuiţi să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la magazin, urmând a primi contravaloarea lor sau acelaşi produs, dar din alt lot, potrivit informațiilor publicate pe site-ul ANSVSA.
Alte produse vândute de Mogyi România, inclusiv Mexicorn cu sare, Mexicorn cu chilli și Snack Mix Bere, cu alt termen de valabilitate, nu sunt afectate de această rechemare, mai anunță ANSVSA.
Vezi și: Materiile fecale, legate de boala Parkinson. Probele din scaun pot monitoriza efectul tratamentului
Aflatoxinele sunt o familie de toxine produse de anumite ciuperci care se găsesc în culturile agricole, cum ar fi porumbul, arahidele, semințele de bumbac și nucile de copac.
Principalele ciuperci care produc aflatoxine sunt Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus, care sunt abundente în regiunile calde și umede ale lumii.
Ciupercile producătoare de aflatoxine pot contamina culturile în câmp, la recoltare și în timpul depozitării, arată Institutul Național pentru Cancer.
Oamenii pot fi expuși la aflatoxine prin consumul de produse vegetale contaminate, cum ar fi arahidele sau porumbul, prin consumul de carne sau produse lactate provenite de la animalele care au mâncat furaje contaminate.
De asemenea, fermierii și alți lucrători agricoli pot fi expuși prin inhalarea prafului generat în timpul manipulării culturilor și furajelor contaminate.
Aflatoxinele sunt cel mai studiat grup de micotoxine și cauzează aflatoxicoză acută, care este o hepatită toxică ce duce la icter și, în cazuri grave, la deces.
Aflatoxicoza acută este o cauză de afectare hepatică insuficient recunoscută și raportată. Aflatoxina B1 (AFB1) este cel mai frecvent tip de aflatoxină și a fost asociată cu cancerul hepatic primar la om. Aceasta este sinergică cu infecția cu virusul hepatitei B.
Aflatoxicoza acută poate fi cauzată de ingestia unor doze mari de aflatoxină pe o perioadă scurtă de timp.
Simptomele inițiale sunt temperatură ridicată, vărsături și dureri abdominale, urmate de anorexie, depresie, icter, diaree și fotosensibilitate.
Dacă expunerea continuă, icterul progresează rapid cu hepatosplenomegalie, ascită și comă, notează Science Direct.
Consecințele expunerii pe termen lung la cantități mai mici de AFB1 sunt leziuni hepatice cronice, ciroză, ascită și carcinom hepatocelular primar (HCC).
Experții în aditivi alimentari estimează că un consum regulat de alimente de bază care conțin cel puțin 1 mg/kg de aflatoxină B1 sau o expunere între 20 și 120 μg/kg de greutate corporală pe zi, timp de 1-3 săptămâni, poate duce la aflatoxicoză acută.
Diagnosticul de aflatoxicoză se bazează pe semnele și leziunile clinice tipice, care demonstrează concentrații toxice (nu urme) în rație.
Fluorescența pozitivă a boabelor sub ”lumină neagră” (culoare albastru-verde la 365 nm) sugerează prezența metaboliților Aspergillus, dar nu în mod specific aflatoxine.
Se pot utiliza diverse metode analitice pentru a determina aflatoxinele din furaje; cel mai important aspect al analizei este obținerea unui eșantion reprezentativ din furajul sau furajele suspecte.
Atunci când se prelevează probe pentru aflatoxine în furaje, cu cât eșantionarea este mai aleatorie și mai mare, cu atât mai mari sunt șansele de a detecta aflatoxine.
Într-un eșantion mic, chiar și un singur sâmbure contaminat poate modifica dramatic rezultatele analitice, mai notează sursa menționată.
Aflatoxicoza nu are un tratament specific, dar este recomandată eliminarea rapidă a alimentelor contaminate și înlocuirea cu produse necontaminate.
Astfel, furnizarea unei cantități optime de proteine, vitamine și oligoelemente în alimentație poate ajuta la recuperare.
Vezi și: De ce să dormi cu o pernă între picioare. Ce nu ai știut până acum. Cum te ajută
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...